Je bedrijf schaalbaar maken met deze 3 tips

Een belangrijk doel van veel ondernemers is om hun bedrijf schaalbaar te maken, zodat ze winstgevend kunnen groeien zonder meer tijd te stoppen in hun bedrijf. Wat houdt dat in? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf schaalbaar wordt? 

Dat vertel ik je allemaal in dit artikel. Heb je vragen of zoek je een financieel groeistrateeg om jouw bedrijf naar het next level te tillen? Neem dan contact op of kijk bij mijn aanbod wat ik voor jou kan doen.

Wat wordt bedoeld met schaalbaarheid?

Bij opschalen denken de meeste ondernemers direct aan groeien. Aan meer verkopen, omzet en winst. Dat klopt ook, alleen bij opschalen komt er iets meer bij kijken. Het gaat om het versterken van je bedrijf, zodat je de groei ook echt goed aankunt. En: door te zorgen dat je bedrijf niet meer (alleen) afhankelijk is van jou.

Als je nog geen schaalbaar verdienmodel hebt, kijk dan wat je kunt doen om je aanbod aan te passen naar een productaanbod dat niet afhankelijk is van jou. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal product of programma, online training of het uitbesteden van bepaald werk.

Hoe maak je een bedrijf schaalbaar?

Stel dat je een goedlopende kapperszaak runt. Je wilt je bedrijf schaalbaar maken, dus je gaat investeren in e-courses voor klanten of voor beginnende kappers. Zo ben je in staat om te groeien, zonder dat je enorm veel harder hoeft te werken

Je groei is niet meer afhankelijk van jouw tijd – althans niet nadat je de e-course hebt gemaakt (als je dat zelf doet).

Dit zijn een paar ideeën om je bedrijf schaalbaar te maken:

  • Een blog. Dit kun je als onderdeel van je website of webshop doen. Schrijf over onderwerpen die zijn gerelateerd aan jouw bedrijf of huur tekstschrijvers in die dat voor je doen. Hoe meer je blog groeit, hoe meer verkeer je krijgt en hoe meer je kunt verdienen met bijvoorbeeld advertenties, affiliate marketing of samenwerkingen.
  • Online cursussen of e-courses. E-learning blijft populair en wordt alleen maar groter. Je kunt heel eenvoudig met je mobiel video’s maken of op je laptop opnames maken van je scherm of een presentatie maken. Dit kan echt een mooie aanvulling zijn op je huidige productaanbod.
  • Youtube. Als je toch bezig bent met het maken van video’s voor je online cursus, waarom deel je die dan niet op Youtube? Je kunt ook eens per week een korte video plaatsen over een onderwerp gerelateerd aan je bedrijf. Voor de kapperszaak kun je denken aan een video over een bepaalde haarstijl of manier van wassen. Hoe meer subscribers je krijgt, hoe meer online zichtbaarheid én hoe meer je kunt verdienen met advertenties. 
  • Een webshop. Maak je zelf producten? Of laat je die maken/inkopen en heb je een stenen winkel? Denk eens aan een webshop, daarmee kun je veel meer potentiële klanten mee bereiken. En het is makkelijk schaalbaar! Bovenstaande ideeën sluiten daar ook mooi op aan.

3 tips om je bedrijf schaalbaar te maken

1. Automatiseer zoveel mogelijk processen

Wat zijn processen die je kunt automatiseren? E-mailmarketing? Het inplannen van afspraken? Facturen en reminders sturen?

Voor een kapperszaak betekent dat het automatisch inplannen van afspraken, reminders, annuleringen, etc. Zo krijg je veel meer mensen die op tijd op hun afspraak komen. Hoe meer processen je automatiseert, hoe minder tijd die taken opslorpen.

2. Bouw een goed team van freelancers of medewerkers op

Naarmate je bedrijf groeit, zul je steeds meer extra handen nodig hebben. Je kunt taken uitbesteden aan freelancers of een vast team van medewerkers opbouwen. 

Zorg ervoor dat je betrouwbare mensen aanneemt die goed werk leveren. Organiseer regelmatig meetings, zodat ze zich betrokken voelen bij je bedrijf. Ook als je een eenmanszaak hebt, werkt dat uitstekend.

3. Los eventuele belemmeringen of (financiële) blokkades op

Wat zijn de dingen die jouw groei tegenhouden? Heb je de juiste leiderschapsvaardigheden en het juiste zelfbeeld? Heb je genoeg kapitaal om te investeren in nieuwe (online) producten of medewerkers? Hoe is je cashflow? Heb je grip op je cijfers?

Als je op een van die vragen ‘nee’ antwoordt, dan is het echt tijd om dat eerst op te lossen. Het fundament van je bedrijf moet stevig genoeg zijn, wil het de verdere uitbouw kunnen dragen. En dat fundament bestaat uit je cijfers.

Heb je het idee dat je keihard werkt, maar dat niet echt terugziet op je bankrekening of in je sales? Dan klopt er iets niet. Ik raad je aan om eerst te investeren in het oplossen van dit probleem. Zo kun je tenminste de zwakke punten aanpakken voordat ze een bedreiging voor je bedrijf vormen.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

Ik help je echt financieel sterk ondernemen

Heb je behoefte aan meer persoonlijke begeleiding om je bedrijf schaalbaar te maken? Of ben je benieuwd wat andere ondernemers vinden van mijn coaching? Dit is de ervaring van Lisanne Vaalburg van de Prinses Beatrix Kliniek:

“Voor de financiering van de bank hadden we verschillende begrotingsstukken nodig. Marissa heeft voor ons custom templates gemaakt en ons persoonlijk geholpen met het opstellen ervan. Hierdoor hadden we zelf inzicht en begrip hoe het werkte, en wisten we dat het goed gebeurde door iemand met kennis van zaken. We hebben ook aanzienlijk bespaard omdat we het niet door een groot accountantskantoor hoefden op te laten stellen.

Maak nu een afspraak met me, dan help ik je financieel inzicht, grip op je cijfers, een ijzersterke strategie en focus te krijgen. Want zonder grip op je cijfers, heb je geen grip op je droombusiness!

Meer lezen over financiële groei

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?