3 grootste valkuilen bij het opschalen van je bedrijf

Wat zijn de grootste valkuilen bij het opschalen van je bedrijf? Wat zijn de grootste missers? Wat zijn de grootste risico’s bij het opschalen van je bedrijf? 

Dat zijn een paar vragen die ik de afgelopen week meerdere malen kreeg te horen. Een interessant thema voor veel ondernemers dus! Daarom vat ik in dit artikel de drie grootste valkuilen en verbeterpunten voor je samen.

3 grootste valkuilen bij het opschalen van je bedrijf

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je bedrijf loopt. Er zijn klanten, er is omzet en er zijn verkopen. Als dat nog niet het geval is, dan mag dat volledig de focus zijn en hoef je dus ook nog niet op te schalen.  

Valkuil #1: Een wankel financieel fundament

De eerste valkuil is schalen op een wankel financieel fundament. Alsof je een bedrijf op drijfzand hebt staan en het denkt te redden met wat extra marketing hier en daar. Dat werkt helaas niet.

Waar bestaat een financieel sterk fundament dan uit? Nou, uit twee dingen:

  1. Je weet precies welke prijs winstgevend is en je hebt een winstgevende marge op je producten/diensten.
  2. Je weet hoe en waar je jouw ideale klant kunt bereiken.

Een winstgevende prijs is key voor het opschalen van je bedrijf

De verkoopprijs reken je altijd exclusief btw. Want de btw is niet van jou, jammer genoeg. 

Als je producten inkoopt, dan moet de inkoopprijs ook in je verkoopprijs zitten. En als je de producten zelf maakt, moet de ‘maakprijs’ (hoeveel het kost qua materialen, productie, werktijd, verpakkingsmateriaal, verzendkosten, etc.) er ook in zitten.

Een voorbeeld. Je betaalt acht euro voor het maken van je product en wil het voor negen euro verkopen. Lijkt je dat winstgevend? 

Ook al investeer je een ton in marketing en je boekt enorm veel sales en je trekt nieuwe klanten aan, dan nog betaal jij eigenlijk de klant in plaats van zij jou. Je houdt er niks aan over!

Dat is wat ik bedoel met schalen op een zwak fundament. Dus voordat je dat doet, moet je echt weten wat een winstgevende prijs is. 

Soms heb je schaalvoordelen in de productiekosten als je meer produceert. Daar kun je rekening mee houden. Dit is niet altijd het geval, maar de prijs moet wel altijd winstgevend zijn. 

Waar zit je ideale klant?

Voor een financieel sterk fundament moet je ook de antwoorden op de volgende vragen weten.

  1. Waar zit je ideale klant?
  2. Wat mag een nieuwe klant aan marketing eigenlijk kosten?
  3. Wat moet je doen om zoveel mogelijk winst uit hetzelfde marketingbudget te halen? 
  4. Waar zet jij je marketing effectief op in?

Als je een product voor ouderen verkoopt, hoef je niet je marketingbudget in te zetten op TikTok. 

Daarnaast heb je een stukje financieel inzicht nodig. Wat is de kostprijs, hoeveel kosten de materialen en de productie? Wat is de verkoopprijs? En wat is de financiële ruimte die overblijft voor marketing?

Een voorbeeld. Je verkoopprijs is tien euro (exclusief btw) en je wilt:

  • 30% uitgeven aan de productie en kostprijs
  • 20% uitgeven aan marketing
  • 20% uitgeven aan overige kosten
  • 30% overhouden voor verdere groei

Je moet dus weten wat je marketingkosten mogen zijn om een nieuwe klant te behalen. En dan niet de traditionele vorm van marketing. We gaan juist buiten de lijntjes kleuren qua marketing. Dáár vind je in een overvolle markt de winst om te schalen. 

Valkuil #2: Timing van geld

Je hebt niet per se extern kapitaal nodig wanneer je wilt gaan schalen. Dit geldt met name voor dienstverleners, agency’s of als je producten hebt die je vandaag kunt inkopen en morgen meteen weer kunt verkopen. Die kunnen worden gefinancierd vanuit de eigen opgebouwde winst.

Als je echter materialen en stoffen drie maanden van tevoren inkoopt, omdat er zes weken zitten tussen de inkoop van de materialen, de ontwikkeling van de collectie en het verkopen van de collectie, is het een ander verhaal.

Ga je dan schalen, dan moet je steeds grotere bedragen voorfinancieren. Anders kun je de producten niet maken die in de toekomst omzet gaan genereren. 

Is dat voor jou het geval? Dan heb je te maken met de timing van geld en moet je exact weten wanneer er geld nodig is. Het niet tijdig vooruitkijken kan ertoe leiden dat er ineens geen geld meer op je rekening staat. 

Dat is wat anders dan wanneer je businessmodel niet winstgevend is. Om daarachter te komen, moeten we naar je producten kijken. 

  • Wat is de winstmarge? Dus de verkoopprijs, minus inkoopprijs op je producten. 
  • Wat voor vaste kosten heb je? Dit zijn kosten die niet te maken hebben met het voorfinancieren. 
  • Wat zijn echt je doorlopende kosten? Als we daar rekening mee houden, heb je dan een positief resultaat? 
  • Heb je winst, ja of nee? 

Je kunt een winstgevende business case hebben, maar alsnog kapitaal nodig hebben om de groei voor te financieren, omdat je steeds grotere hoeveelheden moet inkopen.

Of stel, je wilt gaan uitbreiden en groeien. Je hebt nu alleen een webshop, maar je wilt ook één of twee fysieke vestigingen openen. Of een nieuwe franchise openen. Daar moet eerst de borg voor worden betaald en vervolgens moet het pand worden ingericht. 

Daar is geld voor nodig, anders kun je niet groeien. Je hebt dus een financieel plan nodig, waarmee je inzicht krijgt in de timing van geld. Je beantwoordt daarin de volgende vragen:

  • Wanneer komt het geld binnen? 
  • Wat is je omzetverwachting? 
  • Wanneer gaat het geld eruit? 
  • Wat is de timing dat je je voorraad moet voorfinancieren?
  • Wat is de timing dat je nieuwe materialen moet kopen? 
  • Hoeveel nieuwe materialen moet je kopen?

Een ander groot risico is dat je, als een kind in een snoepwinkel, materialen, stoffen en producten in gaat kopen. Die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en die helemaal niet passen bij de omzetverwachting.

Heel de opslag ligt dan vol met materialen en je hebt geen idee wat je ermee moet. Moeten ze in de verkoop? In de sale? Maar korting heeft weer een negatief effect op je winstmarge en dus ook op de winstgevendheid van je bedrijf!

Maak daarom een financieel plan waarin je de maanden naast elkaar zet. Geef antwoord op vragen als:

  • Wat is nu je prijs? 
  • Wat zijn je aantallen? 
  • Wanneer moet je inkopen? 
  • Wanneer moet je het voorfinancieren? 
  • Wat zijn je vaste kosten die er elke maand uitgaan?
  • Wat zijn je non negotiables: je vaste kosten, maar ook je salaris?
  • Wanneer betaal je btw? Eens per kwartaal of maandelijks?
  • Wanneer betaal je de jaarlijkse inkomstenbelasting?
  • Wanneer gaat het geld eruit? 

Als je geld nodig hebt, kan dat extern geld zijn of groeigeld. Groeigeld kan wel uit privé komen. Dus tijdelijk een soort van privé geld lenen aan de zaak. 

Of het komt vanuit een externe partij en kredietverstrekker, zoals een bank of investeerder.

Maar je moet wel weten hoeveel je nodig hebt. Het is niet zo handig als je vijftienduizend euro wilt hebben en je denkt later: oh, maar ik had vijfentwintigduizend nodig.

Dan moet je wéér je handje op gaan houden. Aan de andere kant werkt het ook niet als je denkt: ik heb het geld morgen nodig. Daar gaat namelijk echt tijd overheen.

Schalen is dus vooruitkijken. Een business bouwen is een beetje als autorijden: altijd anticiperen. Kan ik daar naar links? Kan ik daar naar rechts? 

Valkuil #3: Persoonlijke groei bij het opschalen van je bedrijf

De volgende punten hebben minder met strategie en cijfers te maken, maar zijn misschien nog wel belangrijker in het succesvol opschalen van je bedrijf.

Je bedrijf kan namelijk niet sneller groeien, dan hoe snel jij zelf groeit als persoon. 

Het stukje persoonlijke groei is onmisbaar in het opschalen van je bedrijf.

  1. Word comfortabel met ongemak

Ik kreeg deze week een berichtje van een klant:

‘Ik heb net vijftigduizend euro overgemaakt aan facturen. Nieuwe voorraad die ik moest inkopen, nieuw pand, etc. Gaat dat wel goed?’

Ja, dat gaat goed, want dat hebben we allemaal berekend. We hebben gekeken of dat in de winstgevende business case past.

Als jij weet hoe het spel werkt, dan word je ook comfortabeler met grotere bedragen. Daar gaat schalen om! In plaats van dat je besluiten neemt over honderd of duizend euro, zoals aan het begin van je ondernemersreis, maak je nu besluiten over tienduizend euro.

Weet je of het past bij de fase van je business? Dan kun je daarmee de rust bewaren. Kom altijd weer terug bij de timing van geld, dan weet je dat alles goed gaat.

  1. Gefocust blijven

Het is makkelijk om, wanneer je meer klanten en meer geld hebt, meer geld uit te geven aan nutteloze dingen. Je hebt geld, dus mag je dat besteden, toch? Fout. 

Althans, niet aan zomaar dingen. Niet aan prullaria voor je business of ego-strelende dingetjes die je niet vooruit helpen.

Je weet namelijk niet wanneer zich een keer een slechte maand aandient. 

Je vraagt je af: Wat is er aan de hand? Het lukt niet. Het verschilt zoveel. Het scheelt van twintigduizend euro naar achttienduizend euro. Dat is wel tweeduizend euro per maand! Wat heb ik toch verkeerd gedaan? 

Het ondernemen voelt dan zwaar.

Kijk dan naar het gemiddelde van drie, vier of vijf maanden. Wat kon je eigenlijk voor deze maand verwachten? Dáárom heb je een financieel plan nodig.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

Ben jij klaar voor het opschalen van je bedrijf?

Zit jouw bedrijf nog in de fase waar je zoekende bent naar een financieel sterk fundament, naar de prijsbepaling of naar effectieve markten? 

Of staat het als een huis en hoeven er alleen nog maar de puntjes op de i, qua financieel plan? Ben je vooral toe aan het groeien of opschalen van je bedrijf?

In welke fase je ook zit, ik help je als financieel groeistrateeg graag naar het volgende level. Plan nu een gratis strategiegesprek in of kijk wat ik nu al voor je kan doen.

Wil jij meer winst, structuur en financiële rust?

Leer in deze masterclass de 5 stappen voor meer financiële rust

 

Direct Meedoen

Meer financiële groeistrategieën:

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?