Knallende business case maken in 6 stappen (+ voorbeelden)

Als ondernemer ontkom je er niet aan, je moet toch echt een business case maken. Ik wil je nu al het belangrijkste meegeven: het is niet zo eng als je denkt! Dus ontspan en ga er even lekker voor zitten.

In dit stappenplan leg ik je heel simpel uit hoe je een knallende business case maakt, die iedereen overtuigt.

Lees ook: Hoe schrijf ik een ondernemersplan en financieel plan?

Weet je nu al dat je hulp nodig hebt bij het schrijven van je business case? Of moet je een financieel plan opstellen? Als financieel strateeg begeleid ik je graag. Plan nu je gratis strategiesessie in.

Dat kan winstgevender!
Download mijn e-book:

In 7 stappen naar de perfecte prijs

Jij als creatieve maker, merkeigenaar of ondernemer met fysieke producten wilt een winstgevende business bouwen. Maar welke prijzen vraag je?

Bepaal niet langer jouw prijs op gevoel en op ‘hoop van zegen’ maar vraag een berekende prijs waar jij gegarandeerd winst mee gaat maken.

Wat is een business case?

Oké, laten we bij het begin beginnen. Wat is een business case? In een business case verantwoord je de acties in jouw bedrijf. Dit kan eigenlijk heel simpel; wat ga je aanbieden en hoe ga je er geld mee verdienen?

Je hoort weleens: op de achterkant van een bierviltje maakten we een business case. En ja, het mag ook echt simpel. Beantwoord hiervoor de vragen:

  • Wat ga je doen?
  • Hoe ga je dit doen?
  • Waarom ga je dat doen (waarom is er vraag naar)?
  • Wat heb je al (welke middelen en skills)?
  • Wie heb je nodig?
  • Wanneer ga je het doen?

Een business case maak je voordat je start met ondernemen. Je wil namelijk graag weten of het überhaupt een winstgevend idee is voordat je start.

Maar ook in de vervolgfases in jouw bedrijf maak je steeds weer een nieuwe business case. Bijvoorbeeld als je een nieuwe productlijn wilt, je producten ook in een ander land wil gaan verkopen of je team wilt uitbreiden met nieuwe werknemers.

Wat moet je dan weten? Juist. Of je bedrijf er financieel op vooruit gaat als je die investering maakt. Dit wil je niet alleen zelf weten, maar ook (indien van toepassing) de bank of de investeerders.

Je business case kan zo simpel of uitgebreid zijn als je zelf wilt. Als het maar de basis bevat en laat zien hoe je cijfers gaan groeien.

In 6 stappen een business case maken

Ik ga je nu uitleggen wat er in de basis van een business case hoort te staan.

1. Wat is het probleem dat je wilt oplossen?

Voorbeelden:

  • Je hebt een beperkt marketingbudget, maar je wilt een video laten maken van je nieuwe product. Je doelgroep reageert beter op video’s, dat heb je al onderzocht, dus je gaat ervan uit dat een video tot meer sales gaat leiden.
  • De orders in je webshop stromen binnen, maar je komt handen tekort om een kwalitatief goede klantenservice te bieden en je hebt al enkele klachten gekregen. Je weet dat een goede klantenservice cruciaal is voor het succes van je bedrijf, dus wil je dat probleem oplossen door drie nieuwe werknemers aan te nemen.

2. Oplossingen bieden

Nu ga je beschrijven hoe je jouw probleem financieel kunt oplossen. Er zijn verschillende mogelijkheden, die je in dit gedeelte allemaal dient op te sommen.

Een voorbeeld:

  • Voor het maken van de video kun je bijvoorbeeld snijden in het budget voor andere bestedingen. Misschien moet je iets minder uitgeven aan je website design, zodat je financiële ruimte creëert voor het produceren van de video.

Lees ook: Bedrijfsstrategie bepalen? Dit is jouw stappenplan

3. Voordelen voor het bedrijf en de klant

Vervolgens leg je uit wat de voordelen zijn voor je bedrijf en voor je klanten.

Voor je bedrijf beschrijf je in cijfers wat de investering gaat betekenen. Dat is het kwantitatieve gedeelte.

Voorbeeld: Je sales stijgen bijvoorbeeld met 30% na het publiceren van de video.

Daarnaast beschrijf je wat je klanten eraan gaan hebben.

Voorbeelden: Waarom willen je klanten het product? Wat hebben ze aan de video? Misschien beschrijft de video hoe je klanten een bepaald probleem kunnen oplossen. Of het helpt je klanten om het product beter te begrijpen. Dat is het kwalitatieve gedeelte.

4. Haalbaarheid en risico’s

Hier ga je beschrijven wat de haalbaarheid is van je business case.

Ofwel:

  • Welke vaardigheden en kennis heb je al in-house om je project te ontwikkelen?
  • Welke partners heb je nodig?
  • Hoe snel kan het project worden gelanceerd?

Voorbeelden: Maken je huidige werknemers al video’s? Moet je freelancers inhuren? Hoe snel kunnen ze de delivery doen?

Ook geef je een idee van de mogelijke risico’s. Wat gebeurt er als het project uitloopt? Als een van je werknemers of ingehuurde freelancers ziek wordt?

Ofwel:

  • Wat zijn de voor de hand liggende risico’s van dit project?
  • Wat zijn de minder voor de hand liggende risico’s?
  • Wat is het nut om deze risico’s te nemen?
  • Wegen de baten op tegen de kosten?
  • Wat zijn de immateriële voordelen?

Voorbeelden: Een risico is dat de video niet leidt tot het vergroten van je sales. Uit onderzoek dat je hebt gedaan blijkt van wel, maar niets staat natuurlijk vast. Maar indien je de video niet maakt, loop je potentiële klanten mis omdat ze je product niet begrijpen!

5. De cijfers

Dit is het belangrijkste gedeelte. Ik ben natuurlijk niet voor niets financieel coach! Een succesvolle business draait nu eenmaal om de cijfers. Als je die niet in orde hebt, kun je ook geen overtuigende business case maken.

Dus, wat moet hier allemaal komen?

  • Het aantal arbeidsuren en het bedrag wat je nodig hebt om het product te ontwikkelen.
  • Het verdienmodel: wat is de marge van je product, wat zijn je prijzen, hoeveel omzet ga je draaien, en nog belangrijker, hoeveel winst ga je maken?
  • Waar ga je het geld vandaan halen? Ga je het lenen? Inzamelen? Overhevelen binnen je bestaande budget?

6. Het projectplan en het vervolg

Tot slot beschrijf je het vervolg: hoe ga je verder na de afwikkeling van je project? Denk aan doelen, strategieën, communicatie, actiepunten, onzekerheden, etc.

Hulp nodig bij het maken van je business case?

Of je nu een business case moet maken, een financieel plan op moet stellen, een financiële planning moet maken, of meer inzicht in je cijfers wilt: als financieel coach help ik je graag om van jouw bedrijf een daverend succes te maken.

Bekijk hier mijn 1:1 persoonlijke coachingstraject of ontdek hoe je meer winst genereert in The Money Making Impact School.

Je eerste stappen naar financieel inzicht
Wil je in no-time meer financieel inzicht?

In mijn gratis masterclass: ‘In 5 stappen meer financieel inzicht en winst voor jouw merk’ geef ik je praktische tips om grip te krijgen op je cijfers. Deze masterclass is voor ondernemers met een fysiek product en een omzet <20.000 euro per maand die eindelijk eens echt lekker willen gaan verdienen.