Knallende business case maken in 6 stappen (+ voorbeelden)

Als ondernemer ontkom je er niet aan, je moet toch echt een business case maken. Ik wil je nu al het belangrijkste meegeven: het is niet zo eng als je denkt! Dus ontspan en ga er even lekker voor zitten. In dit stappenplan leg ik je heel simpel uit hoe je een knallende business case maakt, die iedereen overtuigt. Je leert wat een business case is, waarom je dit nodig hebt en hoe je in 6 stappen een business case maakt.

Wil je leren hoe je aan het einde van de maand meer winst overhoudt? Zet dan meteen gratis de eerste stap met deze rekentool voor ondernemers!

Dit ga je ontdekken:

Wat is een business case?

Oké, laten we bij het begin beginnen. Wat is een business case? In een business case verantwoord je de acties in jouw bedrijf. Dit kan eigenlijk heel simpel; wat ga je aanbieden en hoe ga je er geld mee verdienen? Je hoort weleens: “op de achterkant van een bierviltje maakten we een business case”. En ja, het mag ook echt simpel. Beantwoord hiervoor de vragen:

 • Wat ga je doen?
 • Hoe ga je dit doen?
 • Waarom ga je dat doen (waarom is er vraag naar)?
 • Wat heb je al (welke middelen en skills)?
 • Wie heb je nodig?
 • Wanneer ga je het doen?

Een business case maak je voordat je start met ondernemen. Je wil namelijk graag weten of het überhaupt een winstgevend idee is voordat je start. Maar ook in de vervolgfases in je bedrijf maak je steeds weer een nieuwe business case. Bijvoorbeeld als je een nieuwe productlijn wilt, je producten ook in een ander land wil gaan verkopen of je team wilt uitbreiden met nieuwe werknemers. Wat moet je dan weten? Juist. Of je bedrijf er financieel op vooruitgaat als je die investering maakt. Dit wil je niet alleen zelf weten, maar ook (indien van toepassing) de bank of de investeerders. Je business case kan zo simpel of uitgebreid zijn als je zelf wilt. Als het maar de basis bevat en laat zien hoe je cijfers gaan groeien.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

Waarom is het belangrijk om een business case te maken?

Een business case maken is van cruciaal belang voor merkeigenaren met een fysiek product. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om een business case te maken? Nou, laten we eens kijken. Een business case is als een routekaart die je helpt om je doelen te bereiken en succesvol te zijn in je onderneming. Het stelt je in staat om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten, opbrengsten en risico’s van je project of idee.

Door een business case te maken, kun je de haalbaarheid van je plannen beoordelen en potentiële investeerders overtuigen van de waarde van je onderneming. Het stelt je ook in staat om strategische beslissingen te nemen en je bedrijf op een gestructureerde en gefundeerde manier te laten groeien.

Kortom, een business case is de sleutel tot het nemen van weloverwogen beslissingen en het realiseren van groei en succes in je onderneming. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak die knallende business case!

In 6 stappen een business case maken

Weet je niet goed waar je moet starten met je business case? Ontdek hieronder wat er in de basis van je business case hoort te staan.

1. Wat is het probleem dat je wilt oplossen?

Het eerste deel van een business case is het identificeren van het probleem dat je wilt oplossen. Dit is van cruciaal belang omdat het je helpt om de focus te leggen op de belangrijkste uitdagingen waarmee je bedrijf wordt geconfronteerd. Het probleem kan variëren, zoals een dalende omzet, inefficiënte processen, een gebrek aan concurrentievoordeel of een ander zakelijk obstakel. Het is belangrijk om het probleem zo specifiek mogelijk te beschrijven, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er moet worden aangepakt.
Door het probleem nauwkeurig te definiëren, kun je gerichter werken aan het vinden van een oplossing en de impact ervan op je bedrijf beoordelen.

Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Productvideo maken: Je hebt een beperkt marketingbudget, maar je wilt een video laten maken van je nieuwe product. Je doelgroep reageert beter op video’s, dat heb je al onderzocht, dus je gaat ervan uit dat een video tot meer sales gaat leiden.
 • Klantenservice uitbreiden: De orders in je webshop stromen binnen, maar je komt handen tekort om een kwalitatief goede klantenservice te bieden en je hebt al enkele klachten gekregen. Je weet dat een goede klantenservice cruciaal is voor het succes van je bedrijf, dus wil je dat probleem oplossen door drie nieuwe werknemers aan te nemen.

2. Oplossingen bieden

Het tweede deel van een business case is het bieden van financiële oplossingen voor het probleem dat je hebt geïdentificeerd. In dit gedeelte beschrijf je verschillende mogelijke oplossingen die financieel haalbaar zijn. Het is belangrijk om alle opties op te sommen en ze gedetailleerd te beschrijven, zodat je een volledig beeld hebt van de verschillende mogelijkheden. Dit stelt je in staat om de voor- en nadelen van elke oplossing te evalueren en de meest geschikte keuze te maken. Door alle mogelijke oplossingen te presenteren, toon je aan dat je grondig hebt nagedacht over de beste aanpak om het probleem op te lossen en de financiële impact ervan te beoordelen.

Laten we dieper induiken op de eerder genoemde voorbeelden:

 • Productvideo maken: Voor het maken van de video kun je bijvoorbeeld aanpassingen maken in het budget voor andere aanbestedingen. Misschien moet je iets minder uitgeven aan je website design, zodat je financiële ruimte creëert voor het produceren van de video.
 • Klantenservice uitbreiden: Het is belangrijk om de kosten van het aannemen van nieuwe werknemers in kaart te brengen, inclusief salarissen, training en eventuele bijkomende kosten zoals apparatuur of software. Daarnaast kun je ook de verwachte voordelen van deze investering in kaart brengen, zoals een hogere klanttevredenheid, herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame. Door de kosten en voordelen van deze oplossing te analyseren, kun je bepalen of het financieel haalbaar is en welke impact het zal hebben op de winstgevendheid van je bedrijf.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

3. Voordelen voor het bedrijf en de klant

Vervolgens leg je uit wat de voordelen zijn voor je bedrijf en voor je klanten. Voor je bedrijf beschrijf je in cijfers wat de investering gaat betekenen. Dat is het kwantitatieve gedeelte. Terug naar de voorbeelden:

 • Productvideo maken: Je sales stijgen bijvoorbeeld met 30% na het publiceren van de video.
 • Klantenservice uitbreiden: Je klanttevredenheid stijgt van 3,5 naar 4,7 sterren in de reviews, wat bijdraagt aan meer autoriteit en betere marketing voor je bedrijf.

Daarnaast beschrijf je wat je klanten eraan gaan hebben. Immers verbeter jij je bedrijf ook zodat je je klanten nog beter van dienst kan zijn. In praktijk kan dit er zo uitzien:

 • Productvideo maken: Wat hebben je klanten aan de video? Misschien beschrijft de video hoe je klanten een bepaald probleem kunnen oplossen. Of het helpt je klanten om het product beter te begrijpen. Dat is het kwalitatieve gedeelte.
 • Klantenservice uitbreiden: Door het aannemen van drie nieuwe werknemers binnen de klantenservice, kan je je klanten sneller helpen en dieper ingaan op de klachten.

4. Haalbaarheid en risico’s

In dit gedeelte van de business case beschrijf je de haalbaarheid van je project en identificeer je mogelijke risico’s. Het is belangrijk om te beoordelen welke vaardigheden en kennis je al in-house hebt om je project te ontwikkelen, evenals welke partners je mogelijk nodig hebt. Daarnaast is het relevant om te bepalen hoe snel het project kan worden gelanceerd. Bij het identificeren van mogelijke risico’s, is het belangrijk om zowel de voor de hand liggende als de minder voor de hand liggende risico’s te overwegen. Je kunt ook nadenken over de voordelen van het nemen van deze risico’s en of de baten opwegen tegen de kosten. Daarnaast kunnen er ook immateriële voordelen zijn die je kunt benoemen.

Voorbeelden van vragen die je kunt beantwoorden zijn:

 • Wat zijn de voor de hand liggende risico’s van dit project?
 • Wat zijn de minder voor de hand liggende risico’s?
 • Wat is het nut om deze risico’s te nemen?
 • Wegen de voordelen op tegen de kosten?
 • Wat zijn de immateriële voordelen?

Laten we dit eens gaan toepassen in de twee eerder genoemde voorbeelden.

Productvideo maken

Bij het beoordelen van de haalbaarheid van het maken van een productvideo kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Beschikken mijn huidige werknemers over de vaardigheden en kennis om de video te maken, of moet ik freelancers inhuren?
 • Hoe snel kunnen zij de video produceren en leveren?
 • Heb ik de benodigde apparatuur en middelen al in-house, of moet ik deze aanschaffen of huren?

Een voorbeeld van een risico kan zijn dat de productvideo niet direct leidt tot een toename in verkoop. Hoewel je onderzoek hebt gedaan dat aantoont dat dit wel het geval zou moeten zijn, is er altijd een zekere mate van onzekerheid. Echter, als je ervoor kiest om de video niet te maken, loop je het risico potentiële klanten mis te lopen omdat ze je product niet begrijpen.

Klantenservice uitbreiden

Bij het beoordelen van de haalbaarheid van het uitbreiden van de klantenservice kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Beschikken ik of mijn huidige werknemers over de vaardigheden en kennis om de klantenservice uit te breiden, of moet ik een externe partij hiervoor inhuren?
 • Hoe snel kunnen de nieuwe klantenservice-medewerkers getraind en ingewerkt worden?
 • Heb ik voldoende financiële middelen om de extra kosten van het uitbreiden van de klantenservice te dekken?

Een voorbeeld van een risico kan zijn dat het uitbreiden van de klantenservice niet direct leidt tot een aanzienlijke verbetering van de klanttevredenheid. Hoewel je verwacht dat dit wel het geval zal zijn, is er altijd een zekere mate van onzekerheid. Echter, als je ervoor kiest om de klantenservice niet uit te breiden, loop je het risico dat klachten blijven toenemen en dat klanten ontevreden blijven.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

5. De cijfers

Dit is het belangrijkste gedeelte, want een succesvolle business draait om de cijfers. Om een overtuigende business case te maken, moet je de financiële aspecten goed in kaart brengen. Hier zijn enkele belangrijke punten die je moet behandelen:

 • Arbeidsuren en kosten: Bereken het aantal arbeidsuren dat nodig is om het product te ontwikkelen en bepaal het bijbehorende kostenbedrag.
 • Verdienmodel: Analyseer het verdienmodel van je product. Bereken de marge, bepaal je prijzen en schat de verwachte omzet in. Belangrijker nog, maak een realistische inschatting van de winst die je verwacht te behalen.
 • Financiering: Denk na over waar je het benodigde geld vandaan gaat halen. Ga je lenen bij een bank of investeerder? Overweeg je crowdfunding of gebruik je je bestaande budget?

Hoe ziet dit er binnen onze twee praktische voorbeelden uit?

De cijfers om een productvideo te maken

 1. Arbeidsuren en kosten: Bereken het aantal arbeidsuren dat nodig is om de productvideo te maken en bepaal het bijbehorende kostenbedrag, inclusief eventuele kosten voor het inhuren van freelancers of het aanschaffen van benodigde apparatuur.
 2. Verdienmodel: Analyseer het verdienmodel achter de productvideo. Bereken de verwachte marge, bepaal de prijzen voor de producten achter de video en schat de verwachte omzet in. Maak een realistische inschatting van de winst die je verwacht te behalen door de productverkopen die uit de video voortkomen.
 3. Financiering: Denk na over waar je het benodigde geld vandaan gaat halen om de productvideo te realiseren. Overweeg of je het project kunt financieren met je bestaande budget, of dat je externe financiering nodig hebt, zoals lenen bij een bank, investeerders aantrekken of crowdfunding.

De cijfers om je klantenservice uit te breiden

 • Arbeidsuren en kosten: Bereken het aantal arbeidsuren dat nodig is om de klantenservice uit te breiden en bepaal het bijbehorende kostenbedrag, inclusief eventuele kosten voor het aannemen van nieuwe werknemers en het trainen van het personeel.
 • Verdienmodel: Analyseer het verdienmodel van de uitgebreide klantenservice. Bereken de verwachte marge, bepaal de prijzen en schat de verwachte omzet in. Maak een realistische inschatting van de winst die je verwacht te behalen door de verbeterde klantenservice.
 • Financiering: Denk na over waar je het benodigde geld vandaan gaat halen om de klantenservice uit te breiden. Overweeg of je het project kunt financieren met je bestaande budget, of dat je externe financiering nodig hebt, zoals lenen bij een bank, investeerders aantrekken of het heralloceren van middelen binnen je bedrijf.

Door deze financiële aspecten grondig te behandelen, leg je een stevige basis voor je business case en toon je aan dat je de cijfers serieus neemt.

6. Het projectplan en het vervolg

In dit laatste deel van de business case beschrijf je het projectplan en het vervolg. Hierin geef je een gedetailleerde beschrijving van hoe je verder gaat met de afwikkeling van het project. Enkele belangrijke aspecten die je kunt behandelen zijn:

 1. Doelen: Stel duidelijke doelen op voor het vervolg van het project. Wat wil je bereiken en welke resultaten wil je behalen?
 2. Strategieën: Bepaal de strategieën die je gaat gebruiken om je doelen te bereiken. Welke stappen ga je nemen en welke aanpak ga je volgen?
 3. Communicatie: Beschrijf hoe je gaat communiceren met belanghebbenden, zoals medewerkers, klanten, investeerders, enzovoort. Welke kanalen en middelen ga je gebruiken?
 4. Actiepunten: Maak een lijst van specifieke actiepunten die moeten worden uitgevoerd om het project succesvol voort te zetten. Wijs verantwoordelijkheden toe en bepaal deadlines.
 5. Onzekerheden: Identificeer mogelijke onzekerheden of risico’s die kunnen optreden tijdens het vervolg van het project. Bedenk strategieën om hiermee om te gaan en eventuele negatieve impact te minimaliseren.

Het is belangrijk om het projectplan en het vervolg zorgvuldig te beschrijven, zodat alle betrokkenen een duidelijk beeld hebben van de volgende stappen en hoe het project verder zal worden uitgevoerd. Dit helpt om de voortgang te bewaken en ervoor te zorgen dat het project succesvol wordt afgerond.

Meer winst overhouden aan het einde van de maand?

Of je nu een business case wilt maken, een financieel plan op wilt stellen of meer inzicht in je cijfers wilt: als financieel coach help ik je graag om van jouw bedrijf een daverend succes te maken. Speciaal voor ondernemers met een fysiek product heb ik een gratis rekentool ontwikkeld. Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden.

Je kan de rekentool hier gratis downloaden.

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?