Profit First accounting: wat als je boekhouder ouderwets is?

Je hebt gelezen over de Profit First methode, maar je huidige boekhouder is nog niet bekend met een Profit First accounting systeem. Hij ziet het niet zitten om zijn traditionele boekhoudingsysteem om te gooien voor jouw bedrijf.

Dan zeg ik: misschien is het tijd om je boekhouder op te leiden.

Tradities zijn mooi, maar het zijn innovatie en modernisering die bedrijven (en mensen) helpen verder te groeien.

Toch kunnen we niet zonder onze boekhouders. Ook al is hij het er niet mee eens, jij kunt de Profit First methode alsnog gebruiken. Hoe? Dat vertel ik je in dit artikel.

Direct een gratis strategiesessie met een financieel groeistrateeg inplannen? Dat kan!

Het verschil tussen traditionele boekhouding en Profit First accounting

De twee grootste verschillen tussen traditionele boekhouding en een Profit First accounting systeem zijn:

 1. De timing van geld: wanneer beschouw je een bedrag als omzet of kosten?
 2. De formule om je winst te bepalen. 

Omzet: traditioneel vs. Profit First accounting

Volgens de traditionele boekhouding maak je ‘officieel’ omzet wanneer je een verplichting bent nagekomen met een cliënt. Dit betekent dat je een product of dienst hebt geleverd of verkocht.

Zelfs als je nog niet betaald hebt gekregen. Stel, je hebt een coachingtraject verkocht aan een cliënt. Maar hij betaalt in termijnen of pas een maand later. Dan is dit volgens de traditionele boekhouding gewoon omzet. 

Bij Profit First, daarentegen, gaat het er niet om of je een product of dienst hebt verkocht, maar of de klant heeft betaald

Enkel het geld wat je klant heeft betaald en op jouw rekening staat, kun je verdelen over de verschillende ‘potjes’ of ‘bestemmingen’ waar Profit First gebruik van maakt. 

Daardoor kan er een verschil ontstaan tussen wat je boekhouder ziet als omzet en wat er werkelijk is binnengekomen.

Kosten: traditioneel vs. Profit First

Traditionele boekhouding ziet een bedrag als kosten zodra jij de verplichting tot betalen bent aangegaan en het product of de dienst hebt ontvangen. 

Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe broodmachine gekocht en ontvangen. Of je hebt een reeks coachingsessies van een financieel coach afgenomen. 

Als we boekhoudkundig kijken, werkt het als volgt: 

De kosten zijn alle verplichtingen die je bent aangegaan. Stel je hebt ‘ja’ gezegd tegen de uitvoering van een marketingcampagne, maar je moet het nog wel uitvoeren, dan zijn dit wel al kosten.

Boekhoudkundig gaat het om waar je recht op hebt en welke verplichtingen je bent aangegaan – en niet zozeer of de geldstroom al heeft plaatsgevonden (of je al geld hebt ontvangen of betaald).

Bij de Profit First methode maak je pas kosten wanneer je jezelf hebt uitbetaald. Heb je minder ruimte om kosten te maken? Dan doe je dat dus niet.

De formule om winst te bepalen: traditioneel vs. Profit First

Traditionele boekhouding gebruikt de volgende formule om de winst te bepalen:

Omzet – kosten = winst

De winst is dus wat er overblijft nadat je de kosten hebt afgetrokken van je omzet. 

Bij Profit First accounting gebruiken we deze formule:

Omzet – winst = kosten

Als je Profit First helemaal wilt toepassen, verdeel je het binnengekomen geld over verschillende bestemmingen:

 • Btw 
 • Kosten
 • Belastingen (jaarlijkse belastingen)
 • Salaris
 • Winst

Van het geld dat je ontvangt, zet je eerst geld opzij voor de winst en je eigen salaris. Zo zorg je ervoor dat je altijd verdient aan je bedrijf en niet net geluk moet hebben dat het ‘restbedrag’ groot genoeg is.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

Waarom Profit First accounting werkt

Het is heel logisch om eerst jezelf uit te betalen. Vergelijk het maar met het werken in loondienst. Werknemers gaan ook niet een heel jaar werken en zich pas rond kerst afvragen wat voor salaris ze krijgen.


Het gedeelte dat je als winst apart zet onder Profit First is voor jou en komt bovenop het salaris. Je kunt altijd een gedeelte van de winst terug investeren in je bedrijf. Dit doen de meeste ondernemers als ze willen groeien.

Het salaris is wat je jezelf uitbetaalt. Als je een eenmanszaak hebt, dan wordt het salaris voor de boekhouding niet gezien als kosten, maar als privé-onttrekking. Het heeft dus geen invloed op de boekhoudkundige winst.

Lees ook: Hoeveel omzet moet je draaien voor jouw droomsalaris?

Vanuit de traditionele boekhouding geldt voor een eenmanszaak:

 • Omzet (ex btw) – kosten (ex btw)  = winst voor belasting
 • Winst voor belasting – jaarlijkse inkomstenbelasting = winst na belasting
 • Winst na belasting = voor de eigenaar
 • Voor de eigenaar = salaris + winstopbouw + pensioenopbouw 

Vanuit de Profit First methode geldt:

 • Omzet – winst – salaris – belastingen = kosten

Je maakt dus kosten op basis van wat er mogelijk is. 

Profit first aanpak

Kunnen we de traditionele boekhouder dan afschaffen?

Helaas niet. Traditionele boekhouding is de methode die je wettelijk moet volgen en nodig is voor het doen van je belastingaangiftes. 

Maar is dat een reden om niet de Profit First methode te gebruiken? 

Nee! Er zijn veel te veel voordelen aan de Profit First methode. Daarvan zijn dit de twee belangrijkste:

 • De Profit First methode geeft je een veel beter inzicht in de gezondheid van je bedrijf dan traditionele boekhouding. Het laat je zien waar je geld aan kunt uitgeven en of je verdienmodel winstgevend is.
 • En het stimuleert groei omdat je geen kosten maakt zonder dat je zelf betaald krijgt en winst opzij hebt gezet.

Mijn advies? Jij bepaalt hoe je jouw bedrijf bestuurt. Pas de Profit First methode zelf toe en laat daarna de rest over aan je boekhouder.

Is Profit First accounting geschikt voor elk bedrijf?

Profit First accounting is vooral geschikt voor ondernemers die zich houden aan hun eigen beleid. Ben je bang dat je toch kosten gaat maken die je niet kunt betalen en vervolgens geld overhevelt van je potje voor winst naar je potje voor kosten? 

Dan ben je meer gebaat bij professionele begeleiding. Als financieel groeistrateeg help ik precies ondernemers als jij grip krijgen op hun cijfers

Plan dan nu je gratis strategiesessie met mij in of bekijk mijn aanbod voor persoonlijke coaching en online groepsprogramma’s. Vragen zijn altijd welkom!

Ik ben geen gecertificeerd Profit First Professional. Wat ik deel over Profit First is mijn eigen ervaring over deze methode.

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?