Hoeveel omzet moet je draaien voor jouw droomsalaris?

Je weet vast wel wat jouw droomsalaris is, of dit nou 5000 of 10.000 euro is. Als ik zou vragen wat je graag wilt verdienen, dan zou je me binnen een minuut wel een bedrag kunnen geven. Vaak baseren mensen hun doel op basis van omzet. ‘Als ik deze omzet heb, dan ben ik tevreden!’ Maar is dit wel de juiste manier om je omzet en droomsalaris te bepalen? Wat nou als je bottom-up je doelen gaat bepalen en onderbouwen? Dat leg ik je in deze blog uit!

Omzet en droomsalaris: hoe bepaal je dat?

Mijn antwoord: via de bottom-up methode. ‘De wat?’, hoor ik je al denken. De bottom-up methode houdt in dat je je doel van ‘onderaf’ gaat bepalen. Vaak beslissen ondernemers wat ze als omzet willen, op basis van wat goed klinkt en waar ze tevreden mee zouden zijn. Dit zou ook kunnen, maar kan ook gevaarlijk zijn. Want als jij 10.000 euro omzet draait in de maand, maar je vervolgens 1500 euro winst overhoudt, is dit dan voldoende voor je? Vandaar dat ik fan ben van de bottom-up methode: je bepaalt eerst je salarisdoel, dus wat jij per maand wilt verdienen, en je gaat vervolgens rekenen welk omzetdoel hierbij hoort. Ik leg je per stap uit hoe je dit kan doen!

Lees ook: Hoe adverteer je winstgevend als productondernemer?

1. Bepaal jouw salarisdoel

Als eerste bepaal je wat je per maand wilt verdienen. Dit kan al je droomsalaris zijn, of wat je gewoon echt per maand nodig hebt. Want laten we realistisch blijven. Soms is jouw bedrijf er (nog) niet klaar voor om een ultiem droomsalaris te creëren maar ga je eerst bekijken wat je zou moeten omzetten voor een noodzakelijk of fijn salaris. Vaak raad ik ook aan om eens naar je privé kosten te kijken, zodat je zeker weet dat het door jou opgeschreven bedrag ook echt passend is.

Bijvoorbeeld: je wilt graag 3000 euro per maand verdienen.

salaris berekenen zzp omzetdoel salarisdoel

2. Bepaal je buffer

Daarna bepaal je je buffer. Dit is belangrijk voor mindere maanden of als de storm gaat waaien. Naar mijn mening is een buffer voor elke ondernemer noodzakelijk: dit voorkomt een heleboel stress en geeft je rust. Als het dan even minder gaat, heb je in ieder geval voor een tijd genoeg geld achter de hand en kun je rustig nadenken over passende oplossingen.

Bijvoorbeeld: een buffer van 1000 euro per maand.

Dat kan winstgevender!
Download mijn e-book:

In 7 stappen naar de perfecte prijs

Jij als creatieve maker, merkeigenaar of ondernemer met fysieke producten wilt een winstgevende business bouwen. Maar welke prijzen vraag je?

Bepaal niet langer jouw prijs op gevoel en op ‘hoop van zegen’ maar vraag een berekende prijs waar jij gegarandeerd winst mee gaat maken.

3. Maak een schatting van de belasting

Als je 1 en 2 bij elkaar optelt, krijg je de winst na belasting. Vervolgens is het belangrijk om een schatting te maken van de belasting die je moet gaan betalen, en dus ook in je prijs moet meerekenen. Dit kun je zelf doen, of laten doen. Zodra je de belasting erbij opgeteld hebt, krijg je de winst voor belasting.

Bijvoorbeeld: de winst na belasting is dan 3000+1000=4000 euro. De jaarlijkse belasting zet je op 2000 euro per maand neer*. De winst voor belasting is dan 4000+2000=6000 euro.

*De jaarlijkse belasting hangt af van het soort belasting dat je betaalt (Inkomstenbelasting bij een eenmanszaak of VOF en vennootschapsbelasting bij een BV), je aftrekposten en je totale winst. Dit kan dus per onderneming heel erg wisselen. Via deze website kun je een schatting van de jaarlijkse belasting berekenen.

4. Bepaal de verwachte kosten

Daarna is het tijd om de verwachte kosten mee te nemen in je berekening. Dit kun je doen op basis van de doorlopende vaste kosten (huur van een pand) en de winstgevende kosten (groeigeld en verbetergeld). Zorg ervoor dat je dit helemaal helder hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bijvoorbeeld: je kosten zijn 2000 euro. Hierdoor kom je al op een bedrag van 6000+2000=8000 euro

5. Bepaal jouw omzetdoel voor jouw salarisdoel

Vervolgens tel je stap 3 en 4 bij elkaar op: de winst voor belasting en de verwachte kosten. Hierdoor krijg je je omzetdoel dat nodig is voor je droomsalaris! Op deze manier heb je je omzetdoel bepaalt op basis van een berekening, in plaats op basis van gevoel, omdat het ‘een leuk getal’ is.

Bijvoorbeeld: als je stap 3 en 4 bij elkaar optelt, kom je op een bedrag van 6000+2000=8000 euro.

Omzetdoel versus salarisdoel

In de vorige stap liet ik je zien dat je een omzet van 8000 euro per maand zou moeten draaien om daar zelf een salaris van 3000 euro uit te halen. Op deze manier heb je een goed onderbouwde berekening en is jouw droomsalaris niet ‘uit de lucht’ gegrepen. Daarnaast kan je op deze manier ook overzichtelijk werken naar een ander droomsalaris, mocht je dat willen. Je kunt dan weer op dezelfde manier te werk gaan.

Je eerste stappen naar financieel inzicht
Wil je in no-time meer financieel inzicht?

In mijn gratis masterclass: ‘In 5 stappen meer financieel inzicht en winst voor jouw merk’ geef ik je praktische tips om grip te krijgen op je cijfers. Deze masterclass is voor ondernemers met een fysiek product en een omzet <20.000 euro per maand die eindelijk eens echt lekker willen gaan verdienen.