Ben jij ondernemer voor de KvK?

Je bent begonnen met je eigen bedrijf of misschien is je hobby wel uitgegroeid tot iets groters en ben je geld gaan vragen voor je diensten. Maar wanneer ben je een ondernemer? Lijkt een simpele vraag, maar het antwoord kan verschillen of je het vraagt aan de KvK of de belastingdienst voor de btw of de inkomstenbelasting. 1 vraag – 3 antwoorden. We beginnen bij het begin, wanneer ziet de KvK je als ondernemer?

Wil je ontdekken wat je kan doen en laten om meer winst over te houden? Download dan mijn gratis rekentool!

Dit ga je in deze blog ontdekken:

Voldoet jouw onderneming aan de KvK criteria?

Om je voor de Kvk te classificeren als ondernemer moet jouw onderneming voldoen aan de volgende drie criteria.

  1. Je levert een goed en/of dienst
  2. Je vraagt hier meer voor dan een symbolische vergoeding
  3. Je neemt deel aan het economische verkeer

Deelname aan het economische verkeer (hmmmm wat is dit?). Simpel gezegd betekent dit dat je je activiteiten niet (enkel) in hobbysfeer uitvoert, maar ook naar buiten toe. Oftewel, dat ze ook toegankelijk zijn voor mensen die je (nog) niet kent. Op de vraag of je wel of geen ondernemer bent voor de KvK worden de volgende indicatoren overwogen:

  1. Investeringen. Steek je geld in je onderneming door te investeren?
  2. Regelmaat. Bestaat je onderneming uit terugkerende activiteiten en besteed je regelmatig tijd aan je onderneming?
  3. Aantal opdrachtgever. Heb je meerdere opdrachtgevers? Als je maar 1 opdrachtgever hebt lijkt het namelijk meer op loondienst.
  4. Mate van zelfstandigheid. Bepaal jij zelf hoe en wanneer je werkt en neem je zelf beslissingen over je werkwijze?
  5. Bedrijfsomvang. Wat is je omzet en het aantal uren per week wat je er aan besteedt

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Vanaf hoeveel euro omzet ziet de KvK jou als een bedrijf?

Voor de bedrijfsomvang houdt de KvK als norm aan dat je een omzet van 10.000 euro per jaar moet hebben en een bedrijfsinzet van 15 uur per week. Deze 10.000 euro per jaar is een schatting. Als je net begint is dat natuurlijk nog lastig in te schatten. Vaak als je bij de KvK kan aantonen dat je 15 uur of meer aan je bedrijf gaat spenderen en je een winstoogmerk hebt is dit voldoende.

Twee voorbeelden om het duidelijker te maken.

geen ondernemer kvkwel ondernemer kvk

Hoe werkt de inschrijving bij de KvK?

Voldoe jij aan de ondernemerscriteria van de KvK en wil je meer weten over de inschrijving bij de KvK?

Wil jij jouw onderneming direct inschrijven bij de KvK? Dan kun je via deze link een afspraak maken bij een van de vestigingen bij jou in de buurt.

Wanneer ben je een ondernemer voor de belastingdienst?

Als je ondernemer bent voor de KvK ben je niet automatisch ook ondernemer voor de belastingdienst. Hiervoor gelden weer andere eisen. Lees hier of je ook ondernemer bent voor de btw en hier of je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Ben jij ondernemer voor de KvK? Heb je je al ingeschreven? Twijfel je nog of je je moet inschrijven voor de KvK of heb je een andere vraag? Stuur me een bericht.

En als je je ondernemersreis gelijk met grip op je cijfers wil beginnen, download dan mijn gratis rekentool. Hiermee ontdek je snel wat je kan doen en laten om meer winst over te houden met je onderneming! Download de gratis rekentool hier.

Ondernemer voor de kvk

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?