Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Ben je automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting als jouw onderneming ingeschreven staat bij de KvK en de belastingdienst heeft geconcludeerd dat je ondernemer bent voor de btw? Je raadt het antwoord al: Nee. Maar wanneer ben je dan ondernemer voor de inkomstenbelasting en wat houdt het in? In deze blog deel ik de antwoorden op de meest gestelde inkomstenbelastingvragen.

Ondernemerscheck belastingdienst: Hoe check je of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting?

De belastingdienst helpt je bij het beantwoorden van deze vraag. Op de website van de belastingdienst vind je de online ondernemerscheck. Hiermee kun je een goede indicatie of je door de belastingdienst als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien. Deze ondernemerscheck stelt de thema’s zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang centraal. De belastingdienst heeft deze thema’s vertaald in tal van vragen en deze opgenomen in de ondernemerscheck van de belastingdienst. Onderstaand schema geeft de belangrijkste vragen (die dus in de ondernemerscheck zijn opgenomen) weer voor de beslissing of je wel of geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

ondernemerscheck voor inkomstenbelasting

Ben ik geen ondernemer voor de inkomstenbelasting als ik verlies maak?

Niet per se. Ook als je verlies maakt, kun je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Het maken van winst of verlies is slechts één van de criteria. Het is wel een van de belangrijkste criteria. Als je slechts een hele kleine winst maakt of structureel verlies lijdt, dan is de kans dat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien klein.

Hoe nu verder?

Als je hebt geconcludeerd dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting moet je je omzet, kosten en aftrekposten invullen de in belastingaangifte. In de aangifte inkomstenbelasting heb je drie categorieën waar je werkzaamheden als zelfstandige onder kunnen vallen:

  1. Hobby
  2. Resultaat uit overige werkzaamheden
  3. Winst uit onderneming

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting geef je in de aangifte inkomstenbelasting je omzet, kosten en winst op onder de categorie winst uit onderneming.

Ben je géén ondernemer voor de belastingdienst maar heb je wél inkomsten (bijvoorbeeld omdat je eenmalig een lezing hebt gegeven), dan geef je deze inkomsten aan onder resultaat uit overige werkzaamheden. Krijg je alleen de onkosten vergoed? Dan ziet de belastingdienst als een hobby en hoef je niets te doen.

Zijn er voordelen aan ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting?

Yes, eindelijk voordeel. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kan je gebruikmaken van verschillende aftrekposten om zo je belastbare winst te verlagen. Hoe lager je belastbare winst, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Gunstig dus. Voor sommige aftrekposten gelden wel specifieke vereisten, zoals het behalen van het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je pas gebruik mag maken van aftrekposten als je 1.225 uur aan je onderneming hebt besteed.

Hoe vaak moet ik de ondernemerscheck uitvoeren?

Eens ondernemer, altijd ondernemer? Voor de belastingdienst geldt dat niet. De ondernemerscheck geldt in principe voor één jaar, maar als je ondernemerssituatie is veranderd adviseer ik de check opnieuw te doen. Je kunt dus het ene jaar wel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en het andere jaar niet.

Heeft de ondernemerscheck een wettelijke status?

Nee, de ondernemerscheck heeft geen juridische of fiscale status en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is slechts een goed hulpmiddel. Uiteindelijk besluit de belastingdienst, op basis van je ingediende aangifte, of je terecht ondernemer bent. Wel blijkt dat als je alle vragen naar eer en geweten invult, de uitkomsten vrij betrouwbaar zijn.

Kun je geen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting maar wel voor de btw?

Theoretisch gezien kan dit, maar in de praktijk komt dit bijna nooit voor. Lees hier meer over ondernemer zijn voor de btw.

ondernemer inkomstenbelasting
ondernemer inkomstenbelasting
Je eerste stappen naar financieel inzicht
Wil je in no-time meer financieel inzicht?

In mijn gratis masterclass: ‘In 5 stappen meer financieel inzicht en winst voor jouw merk’ geef ik je praktische tips om grip te krijgen op je cijfers. Deze masterclass is voor ondernemers met een fysiek product en een omzet <20.000 euro per maand die eindelijk eens echt lekker willen gaan verdienen.