Ben jij ondernemer voor de btw?

Btw is omzetbelasting die wordt gerekend over de verkoop van een product of dienst. Als de belastingdienst jou ziet als btw-ondernemer, krijg je te maken met deze belasting. Maar wanneer is dit het geval en moet je dan altijd btw betalen? Lees je mee?

Wil je ook meteen ontdekken wat je kan doen en laten voor meer winst? Download mijn gratis rekentool!

ondernemer btw
Ben jij ondernemer voor de btw?

Dit ga je in deze blog ontdekken:

De Test – 4 vragen

In de beoordeling of je btw-ondernemer bent stelt de belastingdienst je vier vragen.

  1. Oefen je een zelfstandig beroep of bedrijfsvoering uit? Je moet de werkzaamheden zelfstandig uitvoeren en dus niet in dienstverband.
  2. Hoe regelmatig werk je?
  3. Heb je inkomsten naast je vaste dienst? Als je naast een vaste dienst ook zelf werkzaamheden uitvoert moet je hier vaak btw over betalen. Bijvoorbeeld als je in een kapsalon werkt en een paar avonden per week ook vanuit huis knipt.
  4. Exploiteren van vermogen of een recht? Als je een pand verhuurt ben je vaak ondernemer voor de btw.

Om dit te bepalen is het dus niet van belang of je winst maakt of de verwachting is dat je winst zal maken. Het gaat puur om de prestatie die je verricht. Dus ook bij verlies kun je btw-ondernemer zijn.

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Als je jouw onderneming bij de KvK gaat inschrijven ben je dan automatisch btw-ondernemer?

Nee, als je voldoet aan de criteria om ondernemer te zijn voor de KvK ben je niet ook meteen btw-ondernemer. Dit beslist de belastingdienst ná inschrijving bij de KvK.

Wie beoordeelt of je btw-ondernemer bent?

Na je inschrijving bij de KvK gaat de belastingdienst dus bepalen of je ook btw-ondernemer bent. Als de belastingdienst beoordeelt dat je btw-plichtig bent, ontvang je een ‘uitnodiging’ thuis per post om btw-aangifte te doen. Ondanks het feit dat je dus niet zelf hoeft te bepalen of je btw-plichtig bent is het zeker handig om in te schatten of je waarschijnlijk btw-plichtig bent zodat je vast rekening kan houden met de btw-aanslag.

Ondernemer voor de btw en geen btw betalen?

Er zijn situaties dat je, ook als btw-ondernemer bent, minder of zelfs geen btw hoeft te betalen.

  1. Verwacht je minder dan €1.345 aan btw te betalen dan kun je volledige ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw aanvragen. Dit houdt in dat je dan geen aangifte meer hoeft te doen. Facturen bewaar je wel, voor een eventuele controle. Let op dat je altijd eerst een ontheffing moet aanvragen en ontvangen. Anders moet je gewoon aangifte doen om een verzuimboete te voorkomen.
  2. Verwacht je tussen de €1.883 en €1.345 aan btw te betalen kun je in aanmerking komen voor de Kleine ondernemersregeling (KOR) waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Hierover meer in een aparte blog.
    Let op: de kleineondernemersregeling gaat verandert regelmatig. Check de website van de Belastingdienst voor de actuele informatie.

Maar ben je nu ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Of je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting is weer een andere vraag. Het kan goed zijn dat je wel ondernemer bent voor de btw maar niet voor de inkomstenbelasting omdat er andere (hogere) eisen zijn gesteld aan ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Wil je weten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting lees dan dit artikel.

En als je wil ontdekken hoe je met je bedrijf meer winst kan realiseren, download deze gratis rekentool!

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?