Zelfvertrouwen vergroten als ondernemer: 5 tips

Je zelfvertrouwen vergroten als ondernemer is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je bedrijf te laten groeien. 

Een gezonde onderneming is gebouwd op gezonde cijfers. Dat is je fundament. Maar er is iets wat stiekem nog belangrijker is: je mindset. Als je cijfers en een gedegen businesscase respectievelijk je fundament en het geraamte zijn, is je mindset het cement. 

Een geloof in jezelf en in het waarmaken van je dromen is de sleutel tot succes. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het is honderd procent waar. In dit artikel lees je daarom de 5 beste tips voor het versterken van zelfvertrouwen.

Kun je zelfvertrouwen vergroten met oefeningen? 

Ja, dat kan zeker. Je kunt een gezonde mindset vormen, net als dat je je lichaam kunt trainen. Dit doe je met bepaalde oefeningen, trainingen of coaching. Blijf dus doorleren en aan jezelf werken. Want het belangrijkste om in te investeren ben JIJ.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

5 tips voor het vergroten van zakelijk zelfvertrouwen

1. Accepteer dat je gaat falen

Falen hoort erbij en fouten maken is menselijk. Elke ondernemer en elk mens maakt wel eens fouten. Het hoeft niet allemaal in één keer goed. Dat kan niet eens. Ondernemen (en leven in het algemeen) gaat om leren, vooral leren van fouten.

Als je iets in theorie leert, dan ga je dat toepassen in de praktijk. En zoals je misschien al hebt gemerkt: bij dat toepassen maken we vaak fouten. Wil je geen fouten maken, dan kom je ook niet vooruit.

Er is zelfs een X aantal fouten dat je moet maken voordat je een succes boekt. Dus eigenlijk kun je het zo zien dat hoe meer fouten je maakt, hoe eerder je dat succes behaalt. Het is alsof je investeert in een portfolio met fouten, om er in de toekomst succes als rendement uit te halen. 

2. Hack je lichaam en je geest

Het lichaam en de geest zijn nauw met elkaar verbonden. Met het een kun je het ander beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Heb je bijvoorbeeld een vrij ongezonde leefstijl? Eet je veel snacks, suiker, ongezonde vetten en beweeg je weinig? Iedereen weet dat zo’n leefstijl niet optimaal is. Maar niet iedereen weet dat een ongezonde leefstijl letterlijk je brein, je gedachten en je gemoed kan beïnvloeden

Het hoeft niet zo te zijn dat je slecht eet omdat je je slecht voelt. Je kunt je ook slecht voelen omdat je slecht eet  – en zo in een vicieuze cirkel belanden. Je happy hormoontjes (serotonine bijvoorbeeld) worden namelijk grotendeels in je darmen aangemaakt. Voedsel heeft een grote invloed op je gemoed. Dit noemen deskundigen ook wel de ‘food-mood connection’.

Wil je je zelfvertrouwen vergroten? Dan helpt het om niet alleen naar psychologische tips te kijken, maar ook naar voeding en beweging. Alles hangt met elkaar samen. Je geest, je darmen, jij als geheel en je werk/bedrijf. Zorg dus goed voor alle aspecten.

3. Leer stress managen

Stressmanagement is nog zo’n enorm belangrijk ding om onder de knie te krijgen. Ook hierbij komt de werking van het lichaam om de hoek kijken. Als je namelijk gedurende lange periode (maanden of jaren) veel stress ervaart, staat je lichaam continu in ‘survival mode’.

Het tegenovergestelde daarvan is je ‘rest & digest mode’ die actief is wanneer je echt ontspant. Vormen van ontspanning zijn rustig sporten, massages, yoga, meditatie, ademwerk, nachtrust en mindful eten.

  • Hoe meer je in survival mode staat, hoe groter de kans is dat je negatieve gedachten gaat vormen (en je je onzeker voelt). Dat heeft te maken met de functie van je hersenen. Bij hoge stress hebben die één prioriteit: jou beschermen tegen mogelijk gevaar. 
  • Nieuwe kansen pakken, risico’s nemen en alles wat bij ondernemen hoort, wordt dan lastiger. Want het voelt of lijkt niet veilig. Je hersenen ‘beschermen’ je door je te vertellen dat je het toch niet kunt. Dat je beter bij het oude kunt blijven; dat ken je tenminste. 

Leer je regelmatig echte ontspanningsmomenten pakken, dan is de kans groter dat je optimistischer gaat denken en je zelfvertrouwen vergroot. Je creativiteit gaat stromen en het leven gaat stromen. Ofwel: je komt in de ‘flow’. 

4. Schrijf duidelijke doelen op voor jezelf

Het opschrijven van je doelen heeft meerdere positieve effecten. 

  • Doordat je je doelen opschrijft, breng je je gedachten tot leven. 
  • Doelen stellen helpt je om mijlpalen te bereiken (die kunnen ook heel klein zijn). Zodra je die hebt bereikt, draagt dat bij aan je zelfvertrouwen en motivatie
  • Door het halen van je doelen, realiseer je je dat je toch echt wel dingen kunt. En dat draagt weer bij aan een gezond zelfbeeld.
  • Zet wel realistische doelen die je ook echt kunt bereiken. Maak ze zo specifiek mogelijk en vind een balans tussen uitdagend genoeg en haalbaar.

5. Spreek positieve woorden hardop uit

Elke ondernemer heeft wel eens last van onzekerheid of een mentaal ‘nee-zeggertje’. Maar wist je dat je dit kunt veranderen? Je brein is namelijk plastisch, wat betekent dat je de werking en de verbindingen ervan kunt beïnvloeden. 

Denk je vaak negatief over jezelf? Dan kun je dit zien als een soort herhaling van gedrag, van gedachten. Die herhaling leidt tot een bepaalde verbinding tussen de neuronen in je hersenen. Dat heet een brein-pad

Het is alsof je in een wild bos een pad probeert aan te maken. Dat paadje maak je zelf, door je voetsporen. Hoe vaker je dat paadje bewandelt, hoe begaanbaarder het wordt. Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt of gedrag vertoont, hoe dieper dat brein-pad wordt.

Met oefeningen, zoals hardop positieve dingen over jezelf uitspreken, kun je nieuwe paden gaan vormen en je zelfvertrouwen vergroten.

  • Probeer het maar eens. Spreek gedurende 30 dagen positieve zinnen (die je zelf samenstelt, bijvoorbeeld ‘ik maak fantastische producten’ of ‘ik houd van mezelf en ik accepteer mezelf volledig’) hardop uit tegen jezelf. 
  • Combineer je deze oefening met een meditatie in de ochtend? Dan ben je helemaal lekker bezig. Met meditatie creëer je als het ware een nieuw bos, zodat het aanmaken van nieuwe paden nog makkelijker wordt.

Meer lezen over groei en ondernemen:

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?