Mindset tip voor ondernemers: rolmodellen als inspiratie

Wanneer je ondernemer wordt, kom je er snel achter dat het ondernemerschap zoveel meer is dan alleen maar geld verdienen, je bedrijf laten groeien en toffe businessmodellen toepassen. Als ondernemer groei je ook op persoonlijk vlak.

Persoonlijke ontwikkeling draagt enorm veel bij aan een goedlopend bedrijf. Als je aan je mindset werkt en goed voor jezelf zorgt, maak je makkelijker beslissingen die je anders wellicht spannend had gevonden. Daarom laat ik mij regelmatig door mindset theorieën en modellen inspireren.

Een mindset tip die ik regelmatig met de deelnemers van The Money Making Impact School deel, is om je te laten inspireren door je rolmodellen. Hoe dit werkt? In deze blog vertel ik je daar meer over.

Mijn rolmodellen

Onlangs was ik aan het sparren met mijn mastermind-buddies Anne en Lieke. We kwamen tot de vraag: ‘Wie zie jij als een rolmodel’? 

Het was een vraag die werd gesteld voordat ik begon aan mijn hardlooprondje. Een vraag die zo’n 60 minuten in mijn hoofd bleef hangen. Een vraag waar ik geen eensluidend antwoord op heb. Maar wel een vraag die eigenlijk bizar inspirerend is (naast dat rolmodellen dat effect natuurlijk sowieso hebben). 

Ik concludeerde dat ik op zakelijk gebied niet 1 rolmodel heb, maar dat ik meerdere inspiratiebronnen heb. Deze personen zijn voor mij een rolmodel in hun vakgebied. Mijn eigen coach Veronique Prins inspireert mij op het vlak van strategie, doorgaan en groots dromen. Willemien van der Veen is een ware inspiratie op het vlak van sales – verkopen zonder ‘verkoperig’ over te komen is een vak apart dat ze heel goed meestert. Elske Doets is voor mij een ijzersterke combinatie tussen sterk ondernemen en je steentje bijdragen aan de maatschappij. Lees bijvoorbeeld eens haar boek ‘Bloei‘.

Maar ook bijvoorbeeld Suzanne van Schaik en Kim Munnecom wat betreft hun podcast commitment en Kirsten Timmermans qua vrouwelijke energie in de ‘mannelijke’ ondernemerswereld. Oh en vooral mijn eigen vader, de allerbeste ondernemer die ik ken. Niet een persoon dus, maar meerdere ondernemers die allemaal kneitergoed zijn in wat ze doen.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

Maak je eigen ‘superheld’

Ik besloot dat het hebben van meerdere rolmodellen toegevoegde waarde heeft. Niet alleen voor mij als persoon maar ook voor mijn onderneming.

Het creëren van ‘superheld‘ uit meerdere personen kan heel waardevol zijn voor de groei van je bedrijf. Je gebruikt de krachten van je grootste inspiratiebronnen en vertaalt ze door naar je bedrijfsstrategie.

Hoe je zo’n zakelijke superheld maakt? Ik leg het je uit:

Stap 1: Maak een ‘rolmodellen’-omgeving

Allereerst is het belangrijk om een ‘rolmodellen’-omgeving aan te maken. In deze omgeving kan je ideeën van je grootste rolmodellen eenvoudig bewaren voor later. Waar je zo’n omgeving kan aanmaken? Je hebt diverse opties:

  • Een mapje op je telefoon;
  • Een mapje op je computer;
  • Een bord op Pinterest;
  • Een fysiek vision board;
  • Een notitieboekje (inspiratieboekje).

Kies het formaat dat voor jou het best werkt en waar je makkelijk bij kan.

Stap 2: Inspiratie bewaren

Zodra je jouw rolmodellen-omgeving hebt aangemaakt, kan je beginnen met het bewaren van inspiratie. Elke keer als je iets inspirerends ziet van een merk, voeg je het toe aan je omgeving.

Of dit nou een blog is die je inspireert, een tof business model, een social media post of een mindset tip – het maakt niet uit, zolang het je maar motiveert op zakelijk vlak.

Stap 3: Inspiratie gebruiken

Na een tijdje zal je zien dat je rolmodellen-omgeving flink aan het groeien is. Deze omgeving is gevuld met talloze tips voor je bedrijf. Tijd dus, om hier meer mee te gaan doen.

Bekijk alle ideeën die je hebt bewaard en ga aan de slag met het maken van een superheld. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld mijn gratis ‘superhelden’-worksheet. Vul de eigenschappen en ideeën in, die belangrijk zijn voor je business superheld.

Laat je vervolgens door je superheld inspireren, wanneer je aan de slag gaat met het smeden van nieuwe plannen. Vraag jezelf af ‘wat zou de superheld in mijn business doen’? Je zult zien dat je hierdoor sneller uit je comfort zone durft te stappen en grootse keuzes voor je bedrijf gaat maken.

3 voorbeelden uit mijn rolmodellen-omgeving

Benieuwd wat voor ideeën ik in mijn rolmodellen-omgeving heb bewaard? Ik zal een klein voorzetje geven uit eigen beheer:

  • De wachttherapie van coolblue
  • De ‘bedankt voor je aankoop’-video van Mart Vissers na een aankoop. 
  • Een bewaarblik voor jouw Granola als je 10x hebt besteld bij OOT. 

Ga ik dit kopiëren? Natuurlijk niet! Wél ga ik kijken wat deze rolmodel merken met elkaar gemeen hebben. Ze spelen perfect in op de klantreis en combineren klantgerichtheid met klantbeleving. Laat je door je rolmodel ideeën van andere merken inspireren voor je eigen merk. 

Op zoek naar meer inspiratie voor ondernemers?

Ben je helemaal enthousiast geworden van deze mindset tip? Goed nieuws! In mijn podcast – de Marissa Bonants Podcast – deel ik inzichten, motivatie, praktische tips & tools, persoonlijke verhalen én interview ik groeiende en inspirerende merken over hun winstgevende groei. Beluister de podcast voor meer waardevolle tips en inspiratie voor jouw bedrijf.

Lees meer over mijn podcast

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?