Eigen product ontwikkelen: voorkom deze 5 fatale fouten

Je wilt je eigen product ontwikkelen? Je bent gedreven, enthousiast en de ideeën houden niet op? Super! Maar lees, voordat je live gaat op Instagram, eerst even dit artikel. 

Helaas schieten veel kleine ondernemers zichzelf in de voet, omdat ze iets niet goed hebben uitgedacht of gepland. Daarom heb ik hier een lijst met de 5 meest gemaakte, fatale fouten bij het op de markt brengen van een eigen product – én hoe je ze kunt vermijden.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

5 fatale fouten bij het ontwikkelen van een eigen product

1. Geen (sterke) business case

First things first. Wanneer je een eigen product gaat ontwikkelen, moet je allereerst een gedegen business case maken. Dit is de basis en geeft antwoord op de vraag ‘hoe ga je geld verdienen?’ Als het op papier niet werkt, gaat het namelijk in het echt ook niet werken.

Onderzoek dus hoeveel aantallen je kunt verkopen, tegen welke prijs en of de winstmarge hoog genoeg is (verhouding kostprijs en verkoopprijs).

Meer leren over het maken van een business case en het bepalen van de productprijs

2. Te veel focussen op het product i.p.v. de klant

Als je je niet op een zinvolle manier van de concurrentie kunt onderscheiden, blijft er niets anders over dan het concurreren op de prijs. En die wedstrijd wordt altijd gewonnen door de grotere bedrijven, die een groter marktaandeel hebben, veel meer kunnen inkopen en lagere prijzen kunnen aanbieden.

Focus je daarom op verbinding. Klanten zijn op zoek naar producten en diensten, dat klopt. Maar de meeste aankopen worden gedaan op basis van emoties. Veel ondernemers vergeten dat en focussen zich te veel op het product/de prijs in plaats van de klant.

Verdiep je in je klanten en ga het gesprek aan. Waar zoeken ze een oplossing voor? Tegen wat voor problemen lopen ze aan? Hoe kan jouw product hen plezier geven of hun ‘pijn’ wegnemen?

Belicht de ‘menselijke’ kanten van jouw product:

  • Welk probleem lost het op?
  • Welk verlangen vervult het?
  • Welke beleving geeft het de klant?

Bied bijvoorbeeld ook een betere klantenservice aan, een snellere levering en/of een fijner retourbeleid. 

Wat als jij denkt vanuit de volgende invalshoek bij het ontwikkelen van je eigen product? ‘Ik help klanten vanuit mijn missie om […] en toevallig verkoop ik ook producten/diensten‘. Dan heb je sowieso een streepje voor op de concurrentie!

3. Een gebrekkig financieel + actieplan

Je hebt eindelijk je droom waargemaakt en je eigen product ontwikkeld! Je bent zo enthousiast dat je direct een post op social media zet. Aan een financieel plan heb je nog niet gedacht; dat is toch het ‘saaie’ gedeelte.

Oei! Dat is waar veel ondernemers de fout in gaan. Juist de ‘saaie’ kanten van het ondernemerschap zijn cruciaal om je bedrijf te laten slagen. Je moet weten wanneer het geld binnen komt en wanneer het geld eruit stroomt. Denk aan dingen, zoals:

  • De opstartinvesteringen (samples voor een nieuw product bijvoorbeeld)
  • Het btw-effect (btw die je eerst betaalt, ontvangt en per kwartaal verrekent)
  • De startfase waarin de kosten (soms) nog hoger zijn dan de omzet
  • Wanneer welk bedrag op je bankrekening komt te staan
  • Hoeveel startkapitaal je nodig hebt

Dit is allemaal belangrijk om te bepalen voordat je je product op de markt brengt. 

Daarnaast heb je een concreet actieplan nodig. Want je financieel plan komt niet van de grond zonder actieplan. Zonder actie blijven doelen namelijk maar doelen. 

In je actieplan beantwoord je vragen, zoals:

  • Hoe ga je aan klanten komen?
  • Via welk kanaal vind je ze?
  • Waar zijn je klanten in geïnteresseerd?

Alleen een product online zetten of op social media posten is niet genoeg. Wees proactief en voer je actieplan ook daadwerkelijk uit.

4. Geen gegevens en resultaten bijhouden

Vooral kleine ondernemers vergeten dit: het bijhouden van de resultaten. Maar hoe klein of groot je ook bent, het is superbelangrijk om statistieken bij te houden en de resultaten van je marketingactiviteiten te volgen. Anders weet je niet wat (niet) werkt en kun je niet van je fouten leren!

Als je continu op Instagram post bijvoorbeeld, maar je klanten zitten op Tik Tok in plaats van Instagram, dan is dat zonde van je energie, tijd en geld. Met Google Analytics of de statistieken van je social media kanalen kun je dat makkelijk bijhouden.

Zodra je merkt dat iets niet werkt, moet je bijsturen. Daarmee komen we bij het volgende punt.

5. Niet bijsturen op cruciale momenten

Je kunt niet alles voorspellen en zult tussendoor moeten analyseren welke acties werken. Welke kosten vallen anders uit? Lanceer je meerdere producten of richt je je op meerdere doelgroepen tegelijk? Welke strategie werkt het beste?

Oké, deels is dit te voorspellen door vooraf onderzoek te doen naar de behoeften van de klant. Maar deels is dit achteraf meten (moet je natuurlijk wel inzicht in je cijfers hebben).

Een eigen product ontwikkelen en op de markt zetten gaat allemaal om evalueren, reflecteren en bijsturen.  

Evalueren:

  • Wat was het plan en wat doet de werkelijkheid?
  • Hoeveel omzet draai je? Wat zijn je kosten? Wat is je winst?
  • Welke producten doen het beter?

Reflecteren:

  • Hoe kan het dat iets wel of niet werkt? (Vraag eventueel je klanten om feedback)
  • Welke lessen haal je hieruit?
  • Wat kun je de volgende keer beter doen?

Bijsturen – voorbeelden:

  • Gaat er evenveel geld naar advertenties op Facebook als naar Google ads? Maar komen al je klanten van Facebook? Dan kun je beter stoppen met Google ads.
  • Merk je dat product 1 het beter doet dan product 2? Kies dan voor product 2 als product 1 alleen maar geld/energie kost.

Ondernemerschap is een balans tussen grenzen verleggen en de moed hebben om ergens mee te stoppen als iets niet werkt. Maar dat is niet alleen een geval van ‘op gevoel ondernemen’. Om echt inzicht te hebben in de effectiviteit van jouw inspanningen, heb je nu eenmaal cijfers nodig. Stuur op basis van intuïtie én op basis van cijfers (en dan vooral op cijfers).

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?