Wat is brutowinstmarge en hoe bereken je dit?

Vaak hoor je in de financiële wereld allerlei termen waarvan je geen idee hebt wat het betekent. Zo misschien ook met deze: de brutowinstmarge. Toch is dit best een belangrijke term die ik graag aan je uitleg. Dit getal geeft namelijk aan hoe gezond jouw bedrijf is. Wat betekent de brutowinstmarge? Heel kort gezegd is dit het percentage van de omzet dat overblijft nadat je de kosten van de inkopen eraf hebt gehaald. Heb je geen idee wat ik bedoel? Geen zorgen, dit leg ik straks uitgebreid uit.

In deze blog ga ik dieper in op de brutowinstmarge, hoe je deze berekent en geef ik je tips om je brutowinstmarge te verbeteren.

Wat is de brutowinstmarge?

De brutowinstmarge is het percentage van de omzet wat overblijft als je alle inkopen hebt betaald. Dit betekent dus dat je er verder geen andere kosten afhaalt, alleen de kosten van de inkopen.

De belasting, vaste kosten en andere uitgaven, zoals personeelskosten, worden nog niet in deze berekening meegenomen.

Waarom zou je de brutowinstmarge berekenen?

Je berekent de brutowinstmarge omdat het een essentiële indicator is voor de winstgevendheid van je onderneming. De brutowinstmarge is de directe winst van de verkopen, je kunt dus heel goed zien wat de marges zijn ten opzichte van de rest van je kosten. Let op: je vaste bedrijfskosten en belastingen haal je dus niet van de omzet af, alléén de verkopen.

Ook is de brutowinstmarge een goede indicator voor je concurrentiepositie: na aftrek van de inkoopkosten kun je aan de hand van het overgebleven percentage bepalen of het de moeite waard is om met dit product verder te gaan. Is dit toch niet helemaal wat je in gedachte had? Lees deze blog dan verder, aan het einde geef ik tips om je brutowinstmarge te verhogen.

Wat zijn de gemiddelde brutowinstmarges per sector?

Brutowinstmarges kunnen per sector enorm verschillen: dit hangt dus voornamelijk af van de inkoopkosten. Het is goed om voor jouw sector uitgebreid onderzoek te doen naar de gemiddelde verkoopprijzen en de gemiddelde inkopen.

Het is goed om te weten dat de brutowinstmarge niet alleen wordt bepaald door de inkopen. Zo is het ook van belang hoeveel verkopen je draait, je doelen en je winstwens. Bij grotere verkoopvolumes kun je vaak de inkoopprijs bij de leverancier omlaag krijgen en kun je gaan nadenken over een sterke branding (waardoor je je verkoopprijs omhoog kunt zetten = meer omzet), waardoor je de brutowinstmarge kunt verhogen.

Dat kan winstgevender!
Download mijn e-book:

In 7 stappen naar de perfecte prijs

Jij als creatieve maker, merkeigenaar of ondernemer met fysieke producten wilt een winstgevende business bouwen. Maar welke prijzen vraag je?

Bepaal niet langer jouw prijs op gevoel en op ‘hoop van zegen’ maar vraag een berekende prijs waar jij gegarandeerd winst mee gaat maken.

Waardoor worden brutowinstmarges bepaald?

Vooral voor productondernemers, ondernemers die een fysiek product verkopen, is de brutowinstmarge heel belangrijk. Je hebt namelijk met veel meer kosten te maken dan een dienstverlenende ondernemer, die in het begin vaak vooral tijd investeert.

Brutowinstmarges worden in eerste instantie vooral bepaald door inkoopkosten. Toch zijn er ook andere indicatoren die van invloed zijn op de brutowinstmarge. Zo is de brutowinstmarge dus het percentage wat je overhoudt na aftrek van de inkoopkosten. Je kunt dit percentage dus verhogen door óf je omzet te verhogen (waarbij de inkoopkosten gelijk blijven) óf door je kosten te verlagen. Hierbij speelt branding en een sterk merk neerzetten een rol. Hoe sterker je merk, hoe hoger je de prijs kunt zetten en hoe meer verkopen je realiseert, omdat mensen graag van een sterk merk kopen.

Brutowinstmarge berekenen: zó doe je dat!

De brutowinstmarge betreft een percentage van de omzet dat overblijft als je alle inkopen hebt betaald. Je drukt de brutowinstmarge uit in een percentage van de inkoopprijs of inkoopwaarde. Je kunt hiervoor de volgende formule gebruiken:

(Omzet – kostprijs van producten) / omzet * 100%.

Om de brutomarge te berekenen heb je dus zowel de verkoopprijs als de inkoopprijs nodig. Maar is de brutomarge wel echt de brutomarge? Ik zie vaak fouten voorbijkomen in het bepalen van de kostprijs. Dit betekent dat veel ondernemers ongemerkt extra kosten maken en dit vervolgens niet meenemen in de berekening van de kostprijs. En wanneer de kostprijs niet klopt, klopt de brutowinstmarge ook niet. Klopt de brutowinstmarge niet? Dan wordt het lastig om je bedrijf succesvol te runnen. Benieuwd over welke 2 fouten ik het heb? Dat lees je in deze blog.

2 tips om je brutowinstmarge te verbeteren

Een hogere brutowinstmarge is dus belangrijk voor het hebben van een gezond bedrijf. Zoals je inmiddels weet wordt de brutowinstmarge bepaald door de omzet te verminderen met de inkoopkosten. Wil je je brutowinstmarge verhogen? Dan zul je dus óf je omzet moeten verhogen óf je inkoopkosten naar beneden moeten brengen. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook en dit zal op den duur ook vaak voorkomen.

1. Verhoog je omzet

Als je een hogere omzet draait ten opzichte van de inkoopkosten, dan zal je brutowinstmarge vergroten. Hiermee bedoel ik dat je bijvoorbeeld je prijzen verhoogt met hetzelfde bedrag aan inkoopkosten. Verkoop je namelijk gewoon meer producten, dan is je omzet inderdaad hoger maar blijft de brutowinstmarge alsnog gelijk. Zorg dus voor manieren waarmee je je omzet verhoogt. Branding, echt een merk van je product maken, kan ervoor zorgen dat mensen jouw product meer waard gaan vinden, waardoor je er een hogere prijs voor kunt vragen.

2. Verlaag de inkoopkosten

Een volgende stap is het verlagen van de inkoopkosten. Vaak kun je dit realiseren door grotere hoeveelheden voorraad af te nemen, waardoor de prijs per stuk vaak lager komt te liggen. Leveranciers geven vaak graag korting bij bulk afnames. Daarnaast kun je ook gaan kijken naar kostenbesparingen: zijn er manieren waarop jouw product goedkoper gemaakt kan worden, binnen de grenzen die je hiervoor stelt?

Vaak is het een combinatie en een wisselwerking. Door bijvoorbeeld je bedrijf als een merk neer te zetten, kun je een hogere prijs vragen voor je product. Een goed merk leidt tot enthousiasme, wat leidt tot meer sales. Uiteindelijk kun je dus in bulk gaan inkopen, omdat je hier de ruimte en de investering voor hebt. Resultaat? Een grotere brutowinstmarge!

Je eerste stappen naar financieel inzicht
Wil je in no-time meer financieel inzicht?

In mijn gratis masterclass: ‘In 5 stappen meer financieel inzicht en winst voor jouw merk’ geef ik je praktische tips om grip te krijgen op je cijfers. Deze masterclass is voor ondernemers met een fysiek product en een omzet <20.000 euro per maand die eindelijk eens echt lekker willen gaan verdienen.