Logistiek en supply chain management in je ondernemersplan: de ruggengraat van je bedrijf

In blog 5 van de blogserie ‘Een ondernemersplan schrijven’ richten we ons op een ander cruciaal onderdeel dat vaak onderbelicht blijft, maar absoluut essentieel is: supply chain management. 

In de dynamische wereld van vandaag is een efficiënte supply chain management-strategie niet alleen een voordeel – het is een must. 

Of je nu een kleine startup bent of een groeiend bedrijf, het managen van je logistieke processen kan het verschil betekenen tussen succes en falen. 

In deze blog duiken we in de kern van effectief supply chain management, bespreken we hoe je je voorraadbeheer kunt optimaliseren, en verkennen we de kunst van het stroomlijnen van verzending en levering.

Dit ga je ontdekken:

Het belang van Supply Chain Management in je ondernemersplan

In elk goed ondernemersplan is supply chain management een sleutelonderdeel

Het is de schakel die jouw product van de fabriek naar de klant brengt. 

Maar het is meer dan alleen transport; het gaat om het efficiënt beheren van je gehele voorraadketen, van inkoop en opslag tot distributie. 

Een strategisch supply chain managementplan helpt je om kosten te verlagen, efficiëntie te verhogen, en uiteindelijk je klanttevredenheid te verbeteren.

In je ondernemersplan moet je duidelijk aangeven hoe je elk aspect van je supply chain gaat beheren. 

Dit omvat het kiezen van de juiste leveranciers, het vaststellen van effectieve opslagmethoden, en het ontwikkelen van een betrouwbaar distributienetwerk

Daarnaast is het cruciaal om te plannen voor mogelijke verstoringen in de supply chain, zoals vertragingen bij leveranciers of transportproblemen. 

Door proactief te plannen voor deze uitdagingen, kun je zorgen voor een continue stroom van producten naar je klanten.

Optimaliseren van voorraadbeheer

Een effectief voorraadbeheer is cruciaal voor het succes van je onderneming. 

Je moet precies weten hoeveel product je op voorraad hebt, wat er besteld moet worden, en wanneer. 

Een teveel aan voorraad kan leiden tot onnodige opslagkosten en producten die hun waarde verliezen. 

Te weinig voorraad kan echter leiden tot gemiste verkoopkansen en ontevreden klanten. 

Het gebruik van geavanceerde voorraadbeheertools, zoals de ABC-analyse in Shopify, kan je helpen om je voorraad efficiënter te beheren. 

Deze tools helpen je te identificeren welke producten het meest waardevol zijn voor je bedrijf en stellen je in staat je inkoop- en verkoopstrategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Hoe komen de producten naar jou toe?

De manier waarop je je producten verzendt en levert, is een directe weerspiegeling van je merk en kan een grote impact hebben op je klanttevredenheid. 

Het kiezen van de juiste verzendpartners, het bepalen van de meest efficiënte verzendroutes en het continu monitoren van verzendkosten zijn allemaal belangrijke aspecten van je supply chain management. 

Door bijvoorbeeld voor zeevracht in plaats van luchtvracht te kiezen kan goedkoper zijn, maar het kan ook langer duren.

Het liefst wil je alles per zeevracht doen. 

Om dat mogelijk te maken moet je jouw inkoopplanning goed afstemmen op jouw verkoopplanning en marketingtechnieken om de verkopen te realiseren. 

Je wil namelijk geen nee moeten verkopen en ook niet onnodige voorraad hebben in de opslag.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

Samenwerkingen en partnerschappen

Een ander cruciaal element in je supply chain management ondernemersplan is het opbouwen van sterke relaties met leveranciers en distributiepartners. 

Deze relaties zijn van onschatbare waarde voor het succes van je onderneming. 

Ze kunnen niet alleen leiden tot betere prijzen en betrouwbaardere leveringen, maar ook tot unieke samenwerkingsmogelijkheden en innovaties

Het kiezen van de juiste partners – die jouw bedrijfswaarden delen en toegewijd zijn aan kwaliteit en efficiëntie – is essentieel voor het creëren van een robuuste en betrouwbare supply chain.

Maar durf je leveranciers en partners ook krachtige verzoeken te doen? Denk hierbij aan betere voorwaarden en goedkopere prijzen als je grote hoeveelheden afneemt. 

Supply Chain Management in je Ondernemersplan: Veelgemaakte Fouten

Een veelgemaakte fout in supply chain management is het niet adequaat budgetteren voor e-fulfilment.

E-fulfilment is het proces van het ontvangen, verwerken en leveren van online bestellingen aan klanten, inclusief taken zoals voorraadbeheer, verpakking, verzending en de afhandeling van retouren.

Het verzenden en verpakken van producten kan een aanzienlijk deel van je budget opslokken. 

Het is belangrijk om deze kosten vanaf het begin mee te nemen in je financieel plan en ze nauwlettend in de gaten te houden. 

  • Hoeveel kosten verwacht je?
  • Ga je deze kosten doorberekenen aan de klant of heb je deze kosten, indirect, doorberekend aan de klant?
  • Maar ook qua werkelijkheid: vallen de kosten toch hoger uit en moet je de prijzen aanpassen? Of kun je het slimmer aanpakken.

Zo had ik een klant die alles verzond in grote pakketten terwijl het, met net wat andere verpakkingen, ook gewoon door de brievenbus kon. Dat scheelt een hoop geld, kan ik je vertellen.

Een andere valkuil is het niet afstemmen van je voorraad op je verkoopplan. 

Een verkeerde inschatting kan leiden tot overstock of tekorten, wat beide negatieve gevolgen heeft voor je bedrijf. Geld wat vastzit in de voorraad is dood geld en kan je ondertussen niet uitgeven en nee verkopen is minder omzet.

Ook is het belangrijk om verschillende inkoopscenario’s te overwegen: is het voordeliger om in grote hoeveelheden in te kopen voor volumekortingen, of juist in kleinere, frequente bestellingen?

Jouw cashflow / liquiditeit speelt hier een belangrijke rol in.

Je wilt namelijk niet dat je zo groot inkoopt dat je geen (marketing)geld meer over hebt om je producten te verkopen. 

Supply Chain Management: een belangrijk onderdeel binnen je ondernemersplan

Een solide plan voor logistiek en supply chain management is een onmisbaar onderdeel van je ondernemersplan. 

Het biedt niet alleen een raamwerk voor efficiënte operaties, maar helpt ook om kosten te besparen, klanttevredenheid te verhogen en je bedrijf flexibel en responsief te houden. 

Door de veelgemaakte fouten te vermijden en te focussen op slimme strategieën voor voorraadbeheer, verzending en levering, en partnerschappen, leg je een sterke basis voor het succes van je onderneming.

Wil je meer financieel inzicht in je merk?

Zo, nu weet je wat nodig is om een robuust supply chain management-plan op te stellen in je ondernemersplan.

Heb je vragen of wil je meer leren over het optimaliseren van je logistieke processen?

Boek dan nu jouw call om te onderzoeken wat we voor je kunnen betekenen. 

Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor succes!

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?