5 voorwaarden om je omzet (en winst) te verdubbelen

Wil jij je bedrijf naar het volgende niveau tillen en droom je ervan om je omzet (en winst) te verdubbelen? Veel ondernemers kloppen bij mij aan met de vraag wat precies je kan doen om je bedrijf verder te laten groeien.

Er is helaas geen vast formule voor succesvol ondernemerschap – anders zou iedereen miljonair zijn. Echter zijn er wel een aantal randvoorwaarden die jij als ondernemer op orde moet hebben, voordat je écht met je business kan groeien. In deze blog deel ik de 5 belangrijkste voorwaarden met je om je omzet (en winst) te kunnen verdubbelen.

Lees ook: Meer omzet genereren? Dit zijn de beste 6 tips


Waarom zijn deze randvoorwaarden belangrijk voor jou als ondernemer?

Wellicht vraag jij je af waarom je rekening moet houden met randvoorwaarden. Tegenwoordig hoor je van talloze business coaches dat je vanuit flow moet ondernemen en op je gevoel moet vertrouwen. Hier ben ik het volledig mee eens, maar het is even cruciaal om rekening te houden met de hieronder genoemde voorwaarden, om echt te kunnen groeien als bedrijf. Als je die namelijk niet hebt zie ik ook weleens dat dit de reden is waarom bedrijven het niet redden, stagneren of tekortkomen in cash.

Je zou het kunnen vergelijken met hardlopen. Stel je voor dat je vijf kilometer wil gaan lopen zonder te hebben getraind en zonder de juiste schoenen. De eerste kilometers gaan goed, maar rond de vierenhalf beginnen je knieën en heupen pijn te doen en vraag jij je af wanneer het eindelijk is afgelopen. Je ervaart alles behalve plezier en geeft op. Als je daarentegen goed voorbereid je doel aangaat, fatsoenlijke hardloopschoenen koopt en stap voor stap opbouwt in kilometers, behaal jij je einddoel veel makkelijker en met plezier. Dit geldt ook voor het ondernemerschap. Zorg dat je de hieronder genoemde randvoorwaarden toepast en ontdek het verschil in je ondernemerservaring en omzet.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

De 5 voorwaarden om je omzet (en winst) te verdubbelen

Maar wat zijn deze 5 voorwaarden? In de Marissa Bonants Podcast heb ik de 5 belangrijkste voorwaarden om je omzet (en winst) te verdubbelen uitgebreid uitgelegd. Als je nog meer waardevolle inzichten over deze randvoorwaarden wil ontdekken, kan je de podcast hier beluisteren:

Hieronder heb ik de vijf randvoorwaarden voor meer omzet (en winst) voor je op een rijtje gezet:

1. Goede Marges

De eerste voorwaarde om je omzet te kunnen verdubbelen, is dat je moet weten of je marges goed zijn en dat er een bepaalde tractie is met de markt. Dit houdt in dat klanten je producten leuk vinden, ze kopen, herhaalaankopen plaatsen en het aanbevelen aan anderen. Dit zou je ook terug moeten zien in de groei van je cijfers. Als je het maar steeds drukker krijgt met bestellingen, maar dit aan het einde van de maand op je bankrekening niet goed zichtbaar is, is dit een teken dat je marges aangepast mogen worden.

Hoe bereken je of die marges goed zijn? De marge op een product is de verhouding tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Als je producten zelf maakt, neem je ook de kosten van alle materialen voor het product mee, zoals bijvoorbeeld een kaartje, vloeipapier, verpakkingskosten, de diverse ingrediënten en het productieproces. Als je kosten voor het maken van een product bijvoorbeeld acht euro zijn en je verkoopt het voor tien euro en dit is de prijs inclusief BTW, is dit een duidelijk teken dat je marges verhoogd mogen worden. Ga terug naar de basis en vraag jezelf af wat je kan doen om de marges te vergroten.

Lees ook: 6 tips om je cashflow te verbeteren

2. Tractie met de markt

Naast je marges, is het ook belangrijk dat je aandacht besteed aan de tractie met de markt. Als jij je omzet wilt verdubbelen, moet je product een bepaalde connectie hebben met de markt. Verkoop je een product waar de consument makkelijk een herhaal-aankoop doet? Producten zoals bijvoorbeeld koffie, verzorgingsproducten of wasmiddel voor dieren? Dan weet je dat tevreden klanten sneller geneigd zijn om terug te komen voor een tweede aankoop.

Maar wat als je een uniek product verkoopt zoals kunst of overige maatwerk producten? Producten die mensen als het ware niet jaarlijks nodig hebben? Heb jij dan veel goede reviews? Groeit het aantal verkochte producten? Bevelen je klanten je producten aan bij potentiële nieuwe klanten? Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je propositie. Aarzel daarom niet om met een marketingexpert te praten over hoe jij die eerste tractie met de markt kan krijgen.

3. Durf taken uit te besteden

De derde randvoorwaarde is een zachtere randvoorwaarde op persoonlijk vlak: je moet bereid zijn om een andere rol aan te nemen en taken uit te besteden. Misschien maak je nog alles zelf en is je bedrijf op dit moment een succesvolle one-(wo)man-show. Als je echter je bedrijf naar een hoger niveau wil tillen en je omzet wil verdubbelen, is het belangrijk dat je leert om taken uit te besteden aan anderen en nieuwe rollen binnen je bedrijf aan te nemen.

Probeer klein te beginnen en besteed een taak uit waar je het minst voldoening uit haalt. Besteed de extra tijd aan taken die je bedrijf helpen om verder te groeien. Vervolgens doe je dit met de volgende taak. Naarmate je bedrijf groeit, zal je rol blijven groeien en veranderen. Durft dit te omarmen en ga ervoor! 

4. Automatiseren en systemen

Dat is misschien wel een goede brug naar het volgende punt: probeer steeds meer met systemen en automatisering te werken. Hierdoor bespaar je veel tijd binnen je bedrijf en we weten allemaal dat tijd geld is. Maak bijvoorbeeld handboeken: Wie doet wat? Hoe werken bepaalde processen binnen je business? Wat is je policy? Wat doen we als X of Y gebeurt? Hier kan je nooit vroeg genoeg mee beginnen. 

Bedrijven die klaar zijn voor groei en een groei mindset hebben, willen meestal vanaf dag één zoveel mogelijk standaardiseren en alles automatiseren wat er te automatiseren valt. Ze gebruiken data in hun voordeel en zorgen hiermee voor meer ruimte voor groei.

Als je hier nog niet veel aandacht aan hebt besteed, begin bijvoorbeeld met het automatiseren van je boekhouding. Koppel een goed boekhoudsysteem zoals Moneybird of E-boekhouden aan je webshop en zorg ervoor dat transacties automatisch worden verwerkt. Hierdoor creëer je weer ruimte voor andere ondernemersactiviteiten en uiteindelijk meer groei!

5. Grip houden op je groei

Ten slotte komt de meest interessante randvoorwaarde: omgaan met de periode van groei. Hoe blijf je grip houden op je bedrijfsgroei? Wat doe je als je denkt “Ik had al verwacht om met meer snelheid te groeien, maar dat valt tegen!”. Wat zeggen je cijfers eigenlijk in de periodes van groei? En onthoud je om in die periodes van groei tussendoor eens terug te gaan naar je basis?

Ja, je basis is dat je zoveel mogelijk mensen wil helpen met je product. Je schakelt mensen in om je te helpen, je automatiseert systemen, je zorgt voor steeds meer groei. Maar houd je het schip wel op koers? Houd je focus op de essentie van waar je bedrijf voor staat? Door telkens weer je basis opnieuw te evalueren en vanuit daar nieuwe stappen te zetten, zorg je ervoor dat je grip houdt op je groei en op een gezonde manier groeit.

Verder groeien met je bedrijf? 

Ben jij er klaar voor om verder te groeien met je bedrijf en je omzet (en winst) te verdubbelen? In The Money Making Impact School, speciaal ontwikkeld voor ondernemers die een fysiek product online en/of offline verkopen, leer je hoe je de bovengenoemde randvoorwaarden binnen je bedrijf kan toepassen voor meer bedrijfsgroei. 

Ik laat je zien hoe je financiële doelen stelt, je prijzen bepaalt, inzicht in je cijfers krijgt, slimme financiële beslissingen neemt, een financieel plan en actieplan maakt en doelgerichte marketingacties uitzet. Alles met oog op meer omzet en uiteindelijk meer winst.

Ontdek hier meer over The Money Making Impact School. 

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?