Geld besparen binnen je bedrijf? 6 tips!

Ben je ondernemer en vraag jij je af, waar je nog geld zou kunnen besparen binnen jouw bedrijf? In deze blog deel ik 6 gemakkelijke bespaartips die je meteen kan toepassen zodat je onder de streep meer winst kan overhouden. Dat wil jij toch ook?

En als je gelijk wil ontdekken hoe je meer winst kan overhouden, download mijn gratis rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product!

Dit ga je in deze blog ontdekken:

Hoe kosten besparen in je bedrijf?

Er zijn talloze manieren om kosten te besparen in je bedrijf. Hieronder vind je 6 populaire spaarstrategieën voor bedrijven:

Tip 1: Abonnementen

Wat ik bij veel ondernemers zie, is dat ze talloze abonnementen hebben lopen, die ze maar zelden gebruiken. Een tientje voor een abonnement lijkt heel weinig, maar als je tien van dit soort abonnementen hebt, zit je al gauw aan 100 euro. Daarom adviseer ik je om goed erover na te denken, welke abonnementen voor het runnen van jouw bedrijf noodzakelijk zijn.

Soms kan het ook een wijze keuze zijn, om te kijken of er een gratis alternatief is voor jouw huidige programma’s. Zo zie ik regelmatig, dat mijn klanten een planningstool voor bijvoorbeeld Facebook aanschaffen, terwijl er vanuit Facebook een gratis planningstool beschikbaar is of bijvoorbeeld gratis planningstools als Later en Planoly. Zonde van je geld. Ook nemen veel ondernemers een Pro-abonnement bij Canva, terwijl ze dit eigenlijk niet nodig hebben. Bekijk jouw abonnementen en evalueer, waar je eventueel geld kunt besparen.

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product
Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Tip 2: Kosten maken die niet tot omzet leiden

Een andere veelgemaakte fout is dat ondernemers kosten maken, die niet tot omzet leiden. Twee meteen toepasbare tips:

1: Inzicht is key

Voordat je allemaal kosten gaat schrappen is het wel handig om te weten welke kosten je kunt schrappen en welke kosten tot meer omzet leiden. Want die laatste categorie wil je helemaal niet schrappen! Omzet is nodig voor het opbouwen van je business en zolang de omzet meer is dan de kosten heb je winst. Ik daag je uit om het volgende te doen:

STAP 1: Download een overzicht van alle kosten van de afgelopen maanden

STAP 2: Categoriseer al je uitgaven in vaste kosten, variabele kosten, investeringen.

STAP 3: Durf kritisch te zijn. Welke van de vaste kosten kun je drastisch verlagen (bijvoorbeeld die doorlopende abonnementen die je nooit gebruikt)? Welke variabele kosten hebben echt wat opgeleverd? Hoeveel marketing budget heb je waar aan uitgegeven en hoeveel klanten heb je daar uit gehaald? Best zonde als je veel uitgeeft aan bijvoorbeeld Instagram-advertenties maar al je klanten via LinkedIn komen.

2: Investeer met een plan

Geloof me. Ik ben dol op investeren en zie ook écht de toegevoegde waarde hiervan. Maar denk wel goed na over je investeringen (ok – en soms heb je gewoon een onderbuikgevoel). Zorg dat je een heldere visie en plan hebt voor jouw onderneming voordat je gaat investeren en kijk hoe de investering hier bij gaat bijdragen. Zorg daarom ervoor dat jouw strategie en cijfers duidelijk zijn, voordat je gaat investeren.

Tip 3: Verspil geen tijd

Een andere manier om geld te besparen binnen je bedrijf en zelfs winst te maken, is om bewuster om te gaan met je tijd. Veel ondernemers besteden veel tijd aan zaken, die ze niet veel (of minder) geld opleveren. Een voorbeeld: Je bent niet zo goed in het schrijven van blogs of het beheren van jouw administratie en dit kost je maandelijks veel tijd. Hier besteed je kostbare uren aan, die je ook declarabel had kunnen werken voor een ander, waardoor je uiteindelijk meer verdient.

Stel dat je 8 uur per maand aan jouw administratie besteed en een ander doet dit in 4 uur en vraagt hier 60 euro per uur voor. Voor het betalen van 240 euro kun jij 8 uur declarabel werken voor 65 euro per uur. Zo maak je nog zelfs winst door jouw administratie uit te besteden. Om die reden is het zo belangrijk om jouw uren bij te houden. Dit geeft je namelijk een goed beeld van hoe effectief jij je tijd besteed.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

Tip 4: Automatiseren

Veel ondernemers doen nog alles handmatig. Hun administratie, het beantwoorden van e-mails of chatberichten op social media. Dit komt deels uit onwetendheid over de mogelijkheden van automatisering, maar ook deels uit angst om de controle of het overzicht kwijt te raken. Toch kan het wijs zijn, om hier aandacht aan te besteden met betrekking tot het besparen van geld binnen je onderneming.

Er zijn verschillende workflows, die je als ondernemer kunt automatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van jouw boekhouding automatiseren met programma’s zoals Moneybird of automatische antwoorden instellen voor jouw social media berichten. Daarnaast kun je ook jouw acquisitie mooi automatiseren door middel van een goede funnel en nieuwsbrieven. De mogelijkheden zijn eindeloos! In het begin is dit misschien een extra (financiële) investering, maar op termijn (en vaak al veel sneller dan je denkt) gaat dit je veel tijd (en dus geld) besparen binnen jouw bedrijf.

Tip 5: Efficiënt werken met themadagen

Een andere mogelijkheid, om geld te besparen binnen je onderneming, is om met themadagen te werken. Ondernemers hebben vaak allerlei taken op hun to do-lijstje staan en het kan verleidelijk zijn, om al deze to do’s zo snel mogelijk af te vinken. Het resultaat is dat ondernemers vaak alles door elkaar doen, waardoor ze minder productief zijn.

Het werken met themadagen kan juist je productiviteit verhogen. Wat is een themadag? Dit is een dag, waar je aan een bepaald aantal taken werkt. Maandag zou je bijvoorbeeld al jouw social media content kunnen maken. Dinsdagen zou je aan sales en acquisitie kunnen besteden. Zo kun je ook jouw andere dagen indelen in bepaalde taken voor je bedrijf. Je zult merken, dat je hierdoor veel productiever en efficiënter gaat werken en meer uren overhoudt, die je weer aan andere taken kunt besteden.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

Tip 6: Een goede administratie en organisatie

Bij een grote hoeveelheid ondernemers kan de administratie en organisatie op kantoor verbeterd worden. Jaarlijks zijn deze ondernemers veel tijd kwijt door naar van alles te zoeken. Met vaste (digitale) folders vermijd je dit. Geen onvindbare stukken meer en nooit meer urenlang zoeken!

Stel je zoekt 1 uur per week naar allerlei bestanden of documenten, kost dit je 4 uur per maand en in totaal 48 uur per jaar. Dat is dus een week extra vakantie or extra declarabele uren en omzet. Zodoende kun je met een goede administratie en een helder systeem geld besparen.

Succes met geld besparen!

Nu dat je deze tips hebt gelezen adviseer ik je, om meteen aan de slag te gaan. Kijk goed, waar jij geld kunt besparen binnen jouw bedrijf. Je zult verbaasd zijn, waar in je bedrijf je mooie kansen tegenkomt. Waar denk jij, dat je op dit moment geld kunt besparen binnen jouw bedrijf?

Hulp nodig met je cijfers? Download dan mijn gratis rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product. Hiermee ontdek je wat je kan doen en laten voor meer winst.

Download de gratis rekentool hier!

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?