12 out of the box manieren om te investeren in je startup

Investeren in je startup, daar ben jij nu aan toe. Want jij hebt een goedlopende startup met een schaalbaar businessplan en je bent toe aan de volgende fase binnen je bedrijf: doorgroeien naar een scale-up. Je klopt aan bij de bank voor een bancaire lening maar wordt helaas afgewezen. Wat nu? Geen zorgen! Er zijn nog minstens twaalf andere vormen van financieren die jou kunnen helpen om jouw bedrijf te laten doorgroeien van startup naar scale-up. In deze blog lichten we deze opties voor je uit!

Je financiering begint met een goed overzicht van je cijfers voor financieel strategische keuzes. Gebruik hiervoor mijn gratis rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product!

Dit ga je in deze blog ontdekken:

Startup financiering: van startup naar scale-up

Klaar om je startup te financieren? Hier zijn 12 tips om van startup naar scale-up te gaan:

1. Vrienden en familie

De allermakkelijkste manier om te investeren in je startup is natuurlijk door je eigen connecties aan te spreken: je vrienden en familie. Zeker als je connecties vermogend zijn of al eens eerder hebben geïnvesteerd in een bedrijf is dit een reële optie. Voor andere investeerders kunnen investeringen vanuit je directe omgeving zelfs een vereiste zijn, want als jouw directe omgeving al niet in jou en je bedrijf gelooft, waarom zouden zij dat dan wel moeten doen?

Wel is het heel erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken en deze contractueel vast te leggen als vrienden en familieleden in jouw startup willen investeren. Financiering via deze weg is soms heel informeel en daardoor is er een kans dat de betrokken partijen een ander idee hebben over wat de financiering nou precies inhoudt.

2. Crowdfunding

Naast vrienden en familie bestaat jouw netwerk natuurlijk ook andere mensen die jou kunnen helpen met het investeren in jouw startup: je vage kennissen, verre familieleden en die ene barista waar je altijd zo leuk mee kletst terwijl je wacht op je koffie. Het zou veel tijd kosten om al deze mensen één voor één te benaderen, maar dat kun je oplossen door een crowdfundingcampagne. Daarmee kun je in één keer veel mensen bereiken en als alles goed gaat kun je er veel geld mee ophalen.

Het voordeel van crowdfunding is dat een geslaagde investeringsronde aantoont dat mensen daadwerkelijk behoefte hebben aan jouw service of product. Daarnaast krijg je er met een geslaagde crowdfundingcampagne ook in één klap een groep ambassadeurs bij, want de particulieren willen in dit geval ook dat jouw business zal slagen! Daarnaast levert een goede crowdfundingcampagne veel aandacht op voor jouw bedrijf, al moet jij daar zelf wel je best voor doen. Het geld komt niet vanzelf.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

Voorbeelden van crowdfundingplatforms

Het meest bekende crowdfundingplatform is Kickstarter, maar er zijn meerdere Nederlandse platformen waarop jij je product of dienst kunt laten financieren door de crowd, zoals Crowd About Now, Geld Voor Elkaar en Collin Crowdfund. Het grootste nadeel aan een financiering via een crowdfundingcampagne is dat de investeerders doorgaans minder dan €1.000 investeren. Zeker als je veel geld wilt ophalen, is de kans groot dat je campagne daardoor niet succesvol zal zijn.

Bij veel crowdfundingplatforms betekent het niet halen van jouw gestelde doel, de investering die je wél opgehaald hebt zal worden teruggestort naar de investeerders en je een nieuwe crowdfundingcampagne met een lager doelbedrag zal moeten opstarten.

Lees het verhaal van Sophie van Boommade of van de mannen van Pieter Pot. Twee voorbeelden van bedrijven die doormiddel van een succesvolle crowdfunding campagne geld hebben opgehaald en hun bedrijven lanceerden. Je bent voor startup financiering dus niet enkel afhankelijk van een bancaire lening.

Lees hier het verhaal van Pieter Pot

Lees hier het verhaal van Boommade

3. Initial Coin Offering

Initial Coin Offering (ICO) lijkt op crowdfunding, maar is toch net wat anders. In plaats van funding in de vorm van euro’s, ontvang je namelijk cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum. ICO is ideaal voor startups die zich hier al mee bezig houden zoals bijvoorbeeld fintech startups. Echter, doordat de koers van cryptocurrencies vrij beweeglijk is, brengt crowdfunding in deze vorm ook flink wat valutarisico met zich mee.

Een voorbeeld: In december 2017, toen Bitcoin op een all-time high stond, was één Bitcoin meer dan €16.000 waard. Een jaar later, in december 2018, was diezelfde Bitcoin nog maar net €3.000 waard. Op dit moment (zomer 2020) is de koers van Bitcoin alweer opgelopen naar ongeveer €9.000. Dit enorme verschil kan natuurlijk in je voordeel werken doordat je schuld minder waard wordt, maar ook in je nadeel doordat je schuld juist méér waard wordt!

4. Incubators en accelerators

Een ander alternatief voor een bancaire lening om je startup te financieren, is door in zee te gaan met een incubator of accelerator. Een incubatieprogramma is het meest geschikt als jouw startup nog ontwikkeld en uitgewerkt moet worden, terwijl een acceleratieprogramma er puur op is gericht om de groei van jouw startup te versnellen.

Er zijn veel verschillende soorten incubators en accelerators: bij sommige programma’s krijg je een startkapitaal in ruil voor aandelen, terwijl je bij andere programma’s geen geld krijgt maar wel coaching, toegang tot een netwerk of een eigen werkruimte.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

5. Angel investors

Angel investors of business angels zijn over het algemeen vermogende particulieren die graag investeren in innovatieve bedrijven. Meestal investeren angel investors in ruil voor aandelen op basis van de groeipotentie van je startup. Angel investors hebben vaak een erg goed netwerk waar je als startup heel veel profijt van kan hebben. Een nadeel is dat angel investors vanwege het doorgaans hoge risico dat investeren in startups met zich meebrengt, ook een hoger rendement op hun investering verwachten.

6. Venture capitalists, investeringsfondsen en participatiemaatschappijen

Bestaat jouw startup al een tijdje en heb je je businessplan bewezen? Dan kunnen venture capitalists, investeringsfondsen of participatiemaatschappijen wel eens interesse hebben om in jouw startup te investeren! Venture capitalists zijn over het algemeen een stuk formeler dan angel investors doordat ze ook andermans geld beheren. Daardoor zijn venture capitalists een stuk meer terughoudend bij het investeren in startups dan angel investors.

Kom dus met een overtuigend businessplan en presenteer harde cijfers die het bestaansrecht van jouw startup onderschrijven.

7. Subsidie en financiering via de overheid

Naast allerlei private opties, kun je ook via de publieke sector geld aantrekken om jouw groei van startup naar scale-up mee te financieren. Hierbij kun je denken aan de vroegefasefinanciering, de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO) regeling, het innovatiekrediet, de Seed Business Angel regeling en de Seed Capital regeling, Invest-NL en Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s). Tenslotte kun je ook via de overheid een borgstelling MKB-krediet (BMKB) aanvragen. Daarmee financiert de bank jouw startup, maar staat de overheid garant voor de lening, waardoor de aanvraag een stuk soepeler zal verlopen.

8. Cultuurlening

Ben je een ondernemer in de creatieve sector? Dan zou een lening of garantstelling van het fonds Cultuur+Financiering of fonds Kwadraat misschien wel een uitkomst kunnen bieden voor jouw onderneming. Fonds Cultuur+Financiering verstrekken leningen en garantstellingen aan kunstenaars, creatieven en culturele instellingen van €1.000 tot maximaal €40.000 tegen lage rentes en met een lange looptijd. Fonds Kwadraat verstrekt rentevrije leningen van maximaal €8.000 als voorfinanciering voor artistieke projecten en producties.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

9. Bruglening of overbruggingskrediet

Ga je momenteel door een financieel moeilijke periode of heb je een investeerder gevonden, maar wil die persoon pas over een paar maanden instappen? Dan is een bruglening of overbruggingskrediet een reële en handige optie. Dit zijn kortlopende leningen, maar over het algemeen wel met een hoge rente. Daardoor is dit zeker niet voor elke partij een goed idee, maar als het verwachte rendement van de investeringen hoger zal zijn dan de rente die wordt gerekend, kan een bruglening een prima tijdelijke oplossing zijn.

10. Private kredietverstrekkers

Private kredietverstrekkers spelen in op de risicoaversie van de meeste traditionele banken, want deze partijen willen doorgaans wél een lening aanbieden aan startups. In Nederland kan je denken aan partijen zoals Qredits, BridgeFund en new10. Naast zakelijke leningen kan je bij private kredietverstrekkers vaak ook overbruggingskrediet aanvragen. Het nadeel van private kredietverstrekkers, is dat zij meestal erg hoge rentes rekenen.

11. Factoring

Een andere manier om slim geld aan te trekken, is door te werken met factoring: een vorm van debiteurenfinanciering. Daarbij schakel je als ondernemer een externe factoringmaatschappij in die verantwoordelijk is voor de facturatie en het debiteurenrisico. Als ondernemer ontvang je dan direct je geld en hoef je niet te wachten totdat de 30+ dagen betaaltermijn is verstreken.

In ruil voor die onmiddellijke betaling en het debiteurenrisico, rekent de factoringmaatschappij een vast bedrag per transactie of een percentage van de omzet. Zo’n constructie met een factoringmaatschappij komt voornamelijk voor in de B2B-wereld, maar ook als B2C-startup is factoring mogelijk.

Download mijn rekentool voor meer winst

rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Inzicht is de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?

Download nu tijdelijk de gratis de rekentool.

12. Bootstrapping

Zijn bovenstaande alternatieve startup financieringsmogelijkheden toch niks voor jou? Dan blijft er nog een laatste optie over: bootstrappen. Bij bootstrapping financier jij je startup helemaal zelf en maak je zo min mogelijk kosten. Je doet zelf de marketing en de administratie, en werken doe je niet in een super-de-luxe kantoor, maar in een co-working space, de lokale koffietent of gewoon thuis. Bootstrapping is zeker niet de eenvoudigste manier van ondernemen, maar wel een waar jij 100% de touwtjes in handen hebt. Je bent helemaal onafhankelijk en kan ondernemen op jouw manier!

Heb je echt geld nodig om bijvoorbeeld een minimal viable product (MVP) te ontwikkelen? Dan kun je denken aan het inzetten van de overwaarde van je huis, het verhuren of verkopen van waardevolle spullen of een lening aangaan waar je privé voor aansprakelijk bent. De Kamer van Koophandel heeft een handige bootstraplijst opgesteld met nog meer ideeën om zelf geld aan te trekken en op een slimme manier te investeren.

Zoals je ziet zijn er dus behoorlijk wat alternatieve manieren om te investeren in jouw startup. Allemaal manieren die jouw bedrijf kunnen laten groeien naar het volgende niveau.

Maar uiteindelijk begint een succesvolle financieringsaanvraag altijd bij inzicht in je cijfers. Om dit voor elkaar te krijgen, heb ik deze gratis rekentool voor merkeigenaren met een fysiek product ontwikkeld. Download je gratis rekentool hier!

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?