Bestel hier de nummer 1 managementboek-bestseller "Tel uit je Winst"

Cijfers vergelijken van vestigingen: inzicht krijgen in prestaties per locatie

Een van de meest gestelde vragen van ondernemers met meerdere filialen is: hoe vergelijk ik vestigingen op cijfers? En terecht. Want zonder goed inzicht in de prestaties per locatie, is het lastig sturen. Je weet niet waar je moet bijsturen, welke vestiging het goed doet (en waarom) en waar juist kansen liggen om efficiënter te werken of meer winst te behalen. Of je nu werkt met 3, 5 of 15 vestigingen, een overzichtelijk dashboard is essentieel. Zeker als je team groeit en je niet meer dagelijks op alle locaties aanwezig bent. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze cijfers per vestiging vergelijkt en op welke prestaties per locatie je moet letten.

Wil je direct met een financieel strateeg kijken naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Plan een gratis strategiecall en ontvang tijdens het gesprek meteen een aantal concrete tips, passend bij jouw onderneming. 

Vestigingen vergelijken op cijfers: waarom dat belangrijk is

Je wilt niet dat succes toevallig is. Je wilt weten wat werkt. En minstens zo belangrijk: je wilt grip hebben op de cijfers, zodat je gericht kunt bijsturen.

Wanneer je structureel cijfers vergelijkt tussen vestigingen, krijg je onder andere inzicht in:

  • Welke locatie het meest winstgevend is
  • Waar de meeste omzet vandaan komt
  • Welke teams efficiënt werken en waar juist vertraging of verlies zit
  • Hoe klanttevredenheid verschilt per locatie
  • Hoe personeelskosten zich verhouden tot de omzet
  • Hoe kosten verschillen per locatie

En dat geeft jou als ondernemer data om betere keuzes te maken. Bijvoorbeeld om je best practices door te voeren op andere locaties, of om marketinginspanningen te focussen op plekken waar het meeste potentieel zit.

Of om de keuze voor een nieuwe vestiging te baseren op de huidige data: waar zit ruimte in de markt, welke type locatie presteert nu het beste, en wat kunnen we daarvan leren voor toekomstige uitbreidingen?

Financieel dashboard voor meerdere filialen: wat moet erin?

Een goed dashboard voor meerdere vestigingen bevat per locatie dezelfde set van KPI’s (oftewel stuurcijfers), zodat je appels met appels vergelijkt. Denk hierbij aan:

  • Omzet per vestiging
  • Kosten per vestiging (denk aan inkoop, personeel, huur)
  • Aantal transacties of klanten per dag/week/maand
  • Gemiddelde orderwaarde
  • Klanttevredenheid

Zorg dat het dashboard zowel overzichtelijk is op hoofdlijnen, als in te zoomen is op details per vestiging. Zo kun je zien waar je het beste draait, maar ook waar het rendement achterblijft en waarom.

Voorbeelden uit de praktijk: inzicht in prestaties per locatie 

Bij een horecaketen met 4 filialen werkten we met een dashboard waarin we de loonkosten per omzetuur vergeleken. Dat gaf meteen inzicht: in één zaak waren de personeelskosten structureel hoger, terwijl de omzet vergelijkbaar was. Na analyse bleek dat de personeelsplanning te ruim werd opgezet. Een kleine aanpassing in het rooster leverde al snel duizenden euro’s besparing op.

Een ander voorbeeld is een winkelketen met 11 vestigingen in Nederland en België. Hier keken we naar het aantal klanten per dag versus de conversieratio. Op één locatie in België kwamen veel klanten, maar werd relatief weinig verkocht. Door gerichte training in verkooptechnieken steeg de conversie en daarmee ook de omzet per vierkante meter.

Ook bij een stomerijketen met 6 filialen gebruikten we een dashboard om het aantal klachten per 100 orders per vestiging in kaart te brengen. Eén filiaal had een afwijkend hoog percentage. Door dit in kaart te brengen en processen aan te passen, daalde het klachtenpercentage en steeg de klanttevredenheid aanzienlijk.

Hoe je zorgt dat teams leren van elkaar in plaats van met elkaar te concurreren?

Een veelgehoord bezwaar tegen het delen van data tussen vestigingen is de angst voor onderlinge competitie. Wat als ze elkaar gaan beconcurreren in plaats van samenwerken? Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde, mits je het goed faciliteert.

Zodra je data inzet als een middel om te leren, en niet om te straffen, verandert de dynamiek. Zet de best presterende locatie in de spotlight en nodig die manager uit om zijn of haar werkwijze te delen. Vraag tijdens overleggen: “wat kunnen we leren van elkaar? Waar zit de kracht van die vestiging, en hoe kunnen we die kennis kopiëren?”

Teams voelen zich serieus genomen en gemotiveerd als ze hun inzichten mogen delen en anderen daarmee verder helpen. En als je het goed organiseert, ontstaat er een cultuur van continu verbeteren, waarin resultaten juist gedeeld worden in plaats van verstopt.

Structuur in je dashboard per rol: wie ziet wat?

Stel: jij bent CEO van een bedrijf met meerdere vestigingen, of je stuurt een franchisenetwerk aan. Dan wil jij het complete overzicht; van marge per vestiging tot klanttevredenheid. Je filiaalmanagers willen vooral zien hoe hun eigen locatie presteert én hoe zij scoren ten opzichte van de rest. En medewerkers hebben baat bij inzicht in hun eigen afdeling of verantwoordelijkheden.

In zo’n situatie werkt het goed om met verschillende dashboards te werken:

  • Strategisch dashboard voor jou als eigenaar: alle vestigingen in één overzicht
  • Vestigingsdashboard voor de filiaalmanager (of groter deel van het team): cijfers van de eigen locatie, eventueel inclusief benchmarks

In sommige situaties is het waardevol om ook bepaalde cijfers van andere vestigingen te tonen; denk aan klanttevredenheid of verkoopresultaten. Dit werkt motiverend, mits je de juiste context biedt.

Hoe je een cultuur bouwt waarin data een hulpmiddel is

Cijfers zijn geen doel op zich. Het is een hulpmiddel. Iets wat helpt om te leren, verbeteren en keuzes te onderbouwen.

Door data op een open en veilige manier te bespreken, ontstaat vanzelf een cultuur waarin successen gedeeld worden, fouten bespreekbaar zijn en het team zich verantwoordelijk voelt voor verbetering.

Hoe ga je van filialen vergelijken naar actie?

Het draait niet alleen om meten. Het gaat erom wat je met die cijfers doet. Plan daarom vaste momenten in waarop je de data bespreekt met je team of regiomanagers.

Vraag:

  • wat valt op?
  • Wat kunnen we leren van de best presterende locatie?
  • Waar moeten we bijsturen?

Door cijfers te koppelen aan acties ontwikkelt je team meer eigenaarschap, je vergroot de betrokkenheid én de resultaten.

Start vandaag nog met slim vergelijken

Werk je met meerdere locaties, dan is een goed dashboard geen luxe . Sterker nog, het is een must. Wij bouwen een slim dashboard voor je waarin je prestaties per vestiging helder naast elkaar ziet, met de juiste context én met gerichte strategische inzichten.

En minstens zo belangrijk: we zorgen voor de strategie om je organisatie als geheel te verbeteren. Van inzicht naar actie. Van losse data naar winstgevende keuzes.

Boek een call en ontdek hoe je meer grip én meer winst haalt uit je vestigingen

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?