Productontwikkeling in 7 stappen + 5 gouden tips

Wil je een nieuw product op de markt zetten? Dan helpt het om eerst een ijzersterke strategie voor de productontwikkeling op te stellen. In dit artikel leer je hoe je dat in 7 stappen doet en geef ik je 5 gouden tips.

Wat houdt productontwikkeling in?

Productontwikkeling houdt het proces in waarin je een nieuw product of dienst ontwerpt, ontwikkelt en aan je huidige klanten of doelgroep verkoopt

Je start met een idee, maar het is belangrijk om ook te kijken naar wat er al op de markt is, hoe je jouw product kan onderscheiden en welke behoefte er bij jouw doelgroep leeft

Vervolgens ga je aan de slag met het maken van prototypes en test je die uitgebreid. Als alles goed werkt, is het tijd om je product of dienst op de markt te brengen.

Waarom is productontwikkelingsstrategie belangrijk?

Productontwikkelingsstrategie is belangrijk omdat het gebruik maakt van marktonderzoek. Het is essentieel dat je product aansluit bij de wensen van je klanten, anders is de kans groot dat het flopt. Zo’n 80% van nieuwe consumentenproducten falen, dus een sterke strategie is écht nodig.

De algemene strategie bevat de methoden die je tijdens elke fase van de productontwikkeling gaat gebruiken. Dit helpt je om obstakels, zoals een te kleine omzet, te overwinnen en te focussen op de meest succesvolle strategieën. Zo kun je altijd bijsturen indien nodig.

Lees ook: Klantenbinding: 4 effectieve strategieën in 2022

Hoe ontwikkel je een nieuw product?

Als je een nieuw product gaat ontwikkelen, is het belangrijk om eerst te bepalen wat je doel is. 

  • Wil je als bedrijf zelf een nieuw product ontwikkelen die aansluit bij de wensen van je bestaande doelgroep?
  • Of wil je samenwerken met een ander bedrijf om nieuwe producten te ontwikkelen?

Een goede strategie voor productontwikkeling bestaat uit verschillende fases van het productontwikkelingsproces. 

In elke fase is er weer iets anders nodig om tot een succesvol resultaat te komen. Je gaat kijken naar wat er precies nodig is om het product tot leven te brengen. Welke materialen en onderdelen zijn hiervoor nodig? Wat voor soort testen moet je uitvoeren? En hoe ga je het product in de markt zetten?

In de laatste fase is het tijd om het product te gaan lanceren. Dit betekent dat je het product beschikbaar maakt voor klanten, en dat je ervoor zorgt dat mensen er ook echt gebruik van gaan maken. 

Dit doe je bijvoorbeeld door het product te promoten. De strategieën hiervoor hangen grotendeels af van wat je doel is (zelf ontwikkelen of in samenwerking met een partner).

Productontwikkeling in 7 stappen

Er zijn in elk geval 7 stappen of fases. In elke fase kun je eventueel aanpassingen doen als dat nodig is.

  1. Idee-ontwikkeling: brainstormen voor nieuwe producten en manieren om bestaande producten relevanter te maken. Betrek je klanten hierbij!
  2. Redactie en selectie: tijdens het selectieproces bepaalt het productontwikkelingsteam welke ideeën het meeste potentieel hebben. Ook hierbij kun je je klanten betrekken.
  3. Prototype: zodra een idee is geselecteerd, moet het bedrijf een prototype of conceptversie van het voorgestelde product maken. Dit prototype wordt gebruikt om te zien of het product functioneert zoals bedoeld en je doelgroep aanspreekt.
  4. Analyse: in de analysefase van de productontwikkeling verdiept het bedrijf zich verder in het marktonderzoek en evalueert het mogelijke problemen met het product.
  5. Productcreatie: nadat de feedback uit de analyse in het prototype zijn verwerkt, kun je het eindproduct creëren.
  6. Testfase: voordat het product wordt vrijgegeven aan een breder publiek, worden producten vaak vrijgegeven aan een kleinere markt of focusgroep. In de testfase wordt de feedback van klanten geëvalueerd en de effectiviteit van de marketing van het product.
  7. Marketing: de laatste fase van productontwikkeling treedt op wanneer aanpassingen worden gemaakt op basis van de testen en het product op de markt wordt vrijgegeven.
Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

5 tips voor een ijzersterke productontwikkelingsstrategie

Hieronder geef ik 5 tips voor een ijzersterke productontwikkelingsstrategie. Heb je meer begeleiding nodig? Klop dan even mij aan of kijk wat ik nu al (gratis!) voor je kan doen.

Tip 1: Vraag je huidige klanten om feedback

De belangrijkste reden voor het mislukken van nieuwe producten is dat ze niet aansluiten bij de wensen van de klanten. Voorkom dit door goed en uitgebreid marktonderzoek te doen.

Betrek je klanten bij je productontwikkeling. Vraag tegen wat voor soort problemen ze aanlopen, vraag ze om hun mening over nieuwe ideeën, vraag ze om prototypes uit te testen (zie tip 4), etc.

Tip 2: Kies het juiste team

Erg belangrijk bij productontwikkeling is dat je het juiste team inzet. Zorg ervoor dat je mensen kiest die gedreven zijn, maar ook niet bang zijn om hun mening te geven. 

Een goed team werkt namelijk samen aan het beste resultaat, en daarbij is openheid cruciaal.

Tip 3: Durf handen ineen te slaan met concurrenten

Als je een nieuw product wilt ontwikkelen in samenwerking met een ander bedrijf, wees dan niet bang om samen te werken met een concurrent. 

Volgens marketing coach Patrick Kooij is het belangrijk om te denken “in ecosystemen, en niet alleen in traditionele waardeketen”. Bedrijven kunnen op het ene moment met elkaar concurreren, maar op het andere moment met elkaar samenwerken. 

Ik vind dit een mooie benadering en ondersteun zijn opvatting dat het belangrijk is om je eigen kerncompetenties te ontwikkelen, maar zeker ook de samenwerking op te zoeken – zelfs, of juist, met concurrenten.

Tip 4: Gebruik je klanten als testgroepen

Nadat je prototypes hebt gemaakt, is het belangrijk om alles grondig te testen. Dit kan door middel van gebruikersonderzoek, maar ook door testgroepen in te zetten. Daarvoor kun je je huidige klanten gebruiken.

Zorg ervoor dat je alle feedback die je krijgt grondig verwerkt, zodat je weet wat er verbeterd kan worden.

Tip 5: Stel een sterk marketingplan op

Als alles goed werkt, is het tijd om jouw product of dienst op de markt te brengen. Dit doe je door een marketingplan op te stellen, waarin je bepaalt hoe je jouw product gaat verkopen en promoten. 

Zorg er ook voor dat je een kwalitatieve klantenservice biedt, zodat klanten altijd bij je terecht kunnen als ze vragen hebben.

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?