Klantenbinding: 4 effectieve strategieën in 2022

Klantenbinding is in 2022 belangrijker dan ooit. Misschien wel belangrijker dan nieuwe klanten aantrekken. En het kost een stuk minder: zo’n 25 keer minder zelfs!

Daarom deel ik in dit artikel 4 effectieve strategieën om van je klanten trouwe fans te maken en je business – en winst – organisch te laten groeien.

Lees ook: 10 verdienmodellen waarmee je meer geld kunt verdienen

Waarom klantenbinding belangrijk is

Een succesvol bedrijf heeft ten eerste altijd financieel inzicht. Als je niet weet waar je mee kunt werken, dan is de kans groot dat je met losse flodders aan het schieten gaat.

Daarnaast heeft een goedlopend bedrijf een marketingstrategie die is gericht op:

  • het werven van klanten,
  • het genereren van conversies;
  • en op klantenbinding.

Elk van deze punten – klantenwerving, conversies en klantenbinding – heeft een eigen strategie nodig die samenhangt met de rest.

Op welk punt je de aandacht moet vestigen, ligt aan de fase waar je bedrijf in zit. In het begin zul je meer moeten investeren in het aantrekken van nieuwe klanten.

Maar de kans dat je iets verkoopt aan een nieuwe klant, ligt rond de 5-20%. En de kans dat je iets aan een bestaande klant verkoopt, ligt rond de 65% (uit het boek Marketing Metrics). Uit een financieel oogpunt is het dus al enorm aantrekkelijk om te investeren in klantenbinding.

Lees ook: Wat is upselling en wat levert het op?

4 strategieën voor het versterken van klantenbinding

Loyaliteit wordt gedreven door tevredenheid, vertrouwen en binding. Hoe kun je dan je klantenbinding vergroten? Door op vier strategieën in te zetten:

  1. service,
  2. branding,
  3. sales;
  4. en terugwin acties.

Hiermee verhoog je je Customer Lifetime Value (gemiddelde waarde van een klant) en genereer je meer omzet.

1. Klantenservice is key bij klantenbinding

Wat zorgt ervoor dat jij altijd naar je favoriete koffietentje gaat – ook al ligt ie twee wijken verder dan het café om de hoek? Schenken ze daar betere koffie misschien? Goed, dat is een mogelijkheid.

Of word je daar altijd zo hartelijk ontvangen dat het lijkt alsof je bij vrienden over de vloer bent?

De kwaliteit van de koffie speelt een rol ja, maar de sfeer, de waardering en de hartelijkheid zijn soms veel belangrijker. Het gaat niet per se meer om het product, maar om de ervaring die je de klant biedt.

Voor jou namelijk nog duizend anderen. Klanten googlen binnen twee seconden je concurrenten, dus dan kun je ze maar beter voor zijn.

Emotie is de bepalende factor voor klantenbinding. Zorg er dus voor dat je communicatie tip-top is, dat je transparant bent en persoonlijk contact hebt met je klanten, dan bouw je gegarandeerd een grote groep loyale klanten op.

Extra tip: Laat je klanten ambassadeurs voor jouw merk zijn. Het liefst gebeurt dit spontaan, zonder dat je ze er iets voor geeft (behalve een uitstekende klantenservice) – gewoon omdat ze zo’n fan zijn van je merk. Maar anders kun je een ambassadeursprogramma of een affiliate marketing programma opzetten met kortingscodes, referral links, etc.

2. Branding

Heb je wel eens van Paris Hilton gehoord? Een overbodige vraag wellicht… anyway, Paris is bekend geworden om haar imago als dom, sexy blondje die strooide met uitspraken als ‘That’s hot’ en ‘Never pass a mirror without looking in it’.

Wat blijkt, zo dom is ze niet. Intussen runt ze een imperium van rond de 300 miljoen dollar.

Je kunt veel over haar zeggen, maar één ding is zeker: ze weet het een en ander over branding. Personal branding wel te verstaan.

En dat is tegenwoordig essentieel voor klantenbinding. Kom je over als expert? Ben je te vertrouwen? Waarin kan jouw doelgroep zich herkennen?

Deze vragen spelen een grotere rol dan de prijs of het product. Zeker als je geen extreem uniek product hebt. Je moet je onderscheiden. Dat doe je met je persoonlijkheid.

Natuurlijk kun je wel beslissen welke kanten je wilt laten zien en welke niet.

3. Sales

Er zijn enorm veel sales strategieën om meer waarde uit je klanten te halen. We focussen ons nu op twee daarvan: het creëren van een breder en langer assortiment.

Breder assortiment

Het is simpel. Als je een breder productassortiment hebt, is de kans groter dat je nieuwe klanten aantrekt die vervolgens bij je blijven kopen. Mensen kopen namelijk eerder bij een merk dat ze al kennen dan bij een nieuw merk.

Let op dat je producten wel in hetzelfde thema vallen. Run je bijvoorbeeld een webshop voor sieraden? Dan kun je bijvoorbeeld ook opbergdoosjes verkopen, gift cards, cursussen om zelf sieraden te maken, of een custom design service.

Langer assortiment

Een langer assortiment is meer gericht op het vasthouden van klanten. Denk bijvoorbeeld aan een face cream van twaalf stappen.

Dit zie je bijvoorbeeld bij het anti-verouderingsproduct retinol. Je begint bij stap 1 en werkt dan langzaam omhoog naar stap 12. Is soms niet eens nodig, maar het is wel een topstrategie voor klantretentie.

4. ‘Win back’ acties

Je gaat sowieso klanten verliezen. Om dat te beperken kun je zogenaamde ‘win back’ acties inzetten. Bied je bijvoorbeeld abonnementen op foodboxes aan? Doe je klanten dan voordat het abonnement afloopt een onweerstaanbare aanbieding. Bijvoorbeeld dat ze twee maanden gratis krijgen bij het verlengen van hun abonnement.

Voorkom negatieve reviews

Maar let op! Dit soort terugwinacties hebben weinig zin bij klanten die uit ontevredenheid bij je zijn weggegaan. Om die relaties weer goed te krijgen, moet je een andere strategie gebruiken.

Bied een goede oplossing aan voor hun probleem. Kans is dat ze daarna alsnog niet bij je terugkomen, maar het helpt wel om negatieve reviews of social media posts te voorkomen.

Ga voor financieel succes!

Heb je zo goed ingezet op klantenbinding dat je bedrijf uit zijn voegen groeit? En loop je daardoor tegen lastige, financiële vraagstukken aan? Als financieel coach help ik je graag op weg naar een financieel sterk en volwassen bedrijf.

Je kunt bij mij terecht voor exclusief 1-op-1 advies en coachingstrajecten. Plan direct je gratis strategiesessie met mij in.

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?