Zwanger als zzp’er: krijg je een uitkering?

Krijg je als zzp’er een uitkering als je zwanger bent? Het is namelijk algemeen bekend dat je als zzp’er je eigen pensioen en ziektekostenverzekering moet regelen. Als je iets overkomt, dan moet jijzelf een potje achter de hand hebben. Is dit ook zo met zwangerschap? Moet je als vrouw dan ook zelf je zwangerschapsverlof financieel regelen? Wat is dan de hoogte van de zwangerschapsuitkering? Dat lees je in deze blog.

Zwanger als zzp’er: krijg ik een uitkering?

Als je zwanger bent als zzp’er krijg je tegenwoordig een uitkering. Wist je dat dit nog niet zo heel lang geleden is ingevoerd? Voorheen moesten ondernemende zwangere vrouwen zelf hun zwangerschapsverlof financieel regelen. Hier is een groep destijds mee naar de rechtbank gestapt: ondernemende mannen hebben namelijk geen zwangerschapsverlof nodig en zijn hier dus mee in het voordeel. Daarnaast krijgen vrouwen in loondienst wel hun zwangerschapsverlof doorbetaald. Deze rechtszaak is gewonnen en vanaf dat moment krijgen alle zwangere ondernemende vrouwen ook een uitkering tijdens hun verlof.

Dus ja, als je zwanger bent als zzp’er heb je zeker recht op een zwangerschapsuitkering. Hierdoor kun gerust nadenken over beginnen aan kinderen en wordt je verlof door de overheid betaald. Het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer je recht hebt op een uitkering, hoe hoog die uitkering is en hoe je je financieel goed voorbereid op een zwangerschap.

Wanneer heb je recht op een zwangerschapsuitkering?

Je hebt recht op een uitkering als ondernemende zwangere vrouw wanneer je aan een aantal voorwaarden voldoet. De voorwaarden zijn:

  • Je bent zelfstandige (zzp’er)
  • Wanneer je een zelfstandige beroepsbeoefenaar bent, zoals een huisarts, artiest of andere vorm van werk wat je op zelfstandige basis doet
  • Je bent meewerkend partner of echtgenote van een zelfstandige

Op de website van het UWV vind je uitgebreide informatie over de vereisten in specifieke situaties. Hier kun je vinden hoe je verlof werkt als je zwanger bent van een meerling of als je werkzaam bent in een speciale beroepstak.

Hoe hoog is de uitkering voor zwangere ondernemers?

Voor zwangere ondernemende vrouwen is wettelijk vastgelegd hoeveel de uitkering tijdens je zwangerschapsverlof is. Je zwangerschaps- en bevallingsuitkering heeft een hoogte van maximaal 100% van het wettelijk bruto uurloon. Dit is afhankelijk van je situatie, het urencriterium is namelijk van toepassing. Lees hier mijn eerdere blog over hoe het urencriterium werkt.

Het urencriterium bedraagt 1.225 gewerkte uren per kalenderjaar. Als je het laatste kalenderjaar vóór je zwangerschap minimaal 1.225 uur aan je bedrijf gewerkt heb, ontvang je de maximale uitkering. Heb je niet voldaan aan dit urencriterium? Dan wordt de hoogte van je uitkering verlaagd naar verhouding van de gewerkte uren.

Hoelang heb ik als zwangere zzp’er recht op een uitkering?

Als zwangere zelfstandige heb je ten minste recht op 16 weken betaald zwangerschapsverlof vanuit de overheid. Deze uitkering heet ook wel de ZEZ-uitkering, Zwanger en Zelfstandige regeling. Deze periode gaat 4 tot 6 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum in. Je hebt na je bevalling altijd recht op minstens 10 weken zwangerschapsverlof.

Hoe bereid je je financieel goed voor op je zwangerschap?

Inmiddels weet je dat je een zwangerschapsuitkering van maximaal 100% van het wettelijke bruto uurloon kunt krijgen, als je aan het urencriterium voldoet. Zo niet, dan wordt je uitkering ook naar verhouding verlaagd.

Hoewel het natuurlijk fantastisch is dat zwangere zzp’ers tegenwoordig een uitkering krijgen tijdens de zwangerschap, betekent dit natuurlijk niet dat je helemaal nergens meer om hoeft te denken. Misschien verdiende je voor je zwangerschap wel 10 keer zoveel als het minimumloon. Als je gewend bent aan dit bedrag en je je levenstandaard (inclusief alle vaste lasten) hierop gebaseerd hebt, kan het minimumloon misschien niet voldoen om je gewoontes te onderhouden. Realiseer je dat je misschien zelf voor aanvullend inkomen of een buffer moet zorgen. Lees deze blog van mij over hoe hoog je buffer moet zijn als ondernemer.

Daarnaast krijg je ten minste 16 weken een uitkering van de overheid voor je zwangerschap. Mocht je graag langer met verlof gaan, houd er dan rekening mee dat je genoeg inkomen of een buffer hebt opgebouwd voor deze periode.

Andere voorbereidingen voor je zwangerschapsverlof

Behalve het geregel rondom je financiële situatie moet je natuurlijk ook rekening houden met de gang van zaken in je bedrijf. Wie gaat je vervangen of kun je je werk gewoon stilleggen? Kun je vooruitwerken of opdrachten eventueel uitstellen tot na je verlof? Op deze manier kun je je verlof voor jezelf goed inplannen en niet teveel inkomsten laten liggen. In het geval van een webshop kun je misschien de verzending uitbesteden, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Of wil je tijdens je zwangerschap misschien extra taken uitbesteden zoals administratieve taken, klantenservice of andere ondersteunende processen. Dan is het natuurlijk handig om daar op tijd iemand voor te vinden :).

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?