Onzeker over jouw uurtarief? Zó ontwikkel je de juiste money mindset!

Ben je al een tijdje ondernemer, maar groeit jouw bedrijf nog niet zo hard als dat je zou willen? Ben je begonnen met een te laag uurtarief en vind je het moeilijk om jouw uurtarief te verhogen of om met pakketprijzen te gaan werken? Loop je regelmatig tegen geld-blokkades aan? Tijd om de juiste money mindset te ontwikkelen. In deze blog geef ik 5 tips, hoe je dit voor elkaar krijgt.

Wat is een money mindset?

Een money mindset is de manier, waarop je naar geld kijkt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat je genoeg geld moet hebben om je rekeningen te kunnen betalen, te kunnen sparen voor noodgevallen en that’s it. Wanneer je vroeger trots vertelde dat je ooit rijk zou worden, werd er hardop gelachen. Het leek altijd, alsof dit niet voor iedereen was weggelegd. Maar met de juiste money mindset kan ook jij goed geld verdienen.

Waarom een goede money mindset belangrijk is

Onlangs deelde een klant van mij, dat ze in de eerste maanden als tekstschrijfster en marketing expert een uurtarief van €35 vroeg. Niet in loondienst, maar een uurtarief als ZZP’er. Ze vertelde dat ze bang was, dat ze anders geen klussen zou krijgen en dat mensen meer dan dat niet over hadden voor haar diensten. Echter, kijkend naar de rest van de markt, zat ze ver onder de marktnorm qua uurtarief. Waarom? Omdat haar money mindset haar belemmerde.

Tekstschrijvers op ZZP-basis bijvoorbeeld, rekenen meestal tussen de 50-100€ per uur (excl. btw), dus met een uurtarief van €35 deed ze zichzelf enorm tekort. Daarnaast trok ze klanten aan, die eigenlijk helemaal niet bij haar pasten. Klanten die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Het resultaat? Ze werkte talloze uren, maar het leverde amper iets op. Aan geld niet, maar ook aan energie niet. De vrijheid van het ondernemerschap was ver te zoeken. Iets moest veranderen en dat was haar money mindset. Maar hoe verander je dit?

1: Je verdient het, om geld te verdienen

De eerste stap richting een goede money mindset is, om overtuigd te zijn van het feit, dat je het verdient, om geld te verdienen. Er is wereldwijd zoveel geld beschikbaar, dat er genoeg is voor iedereen. Ook voor jou. Wanneer je erin gelooft dat je het verdient, om meer geld te verdienen en zelfs rijk te worden, ga je acties ondernemen om dit waar te maken. Het begint bij het loslaten van overtuigingen zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ en dit te vervangen met de gedachte, dat je veel omzet mag draaien en jouw werk waardevol is.

2: Stop met vergelijken

Een andere fout, die veel mensen met een beschadigde money mindset maken, is om zichzelf teveel te vergelijken met een ander. Ze kijken naar wat mede-ondernemers, collega’s, concurrenten of de hele grote jongens hebben en laten zich daardoor intimideren. Geld is persoonlijk en je weet niet wat er op de bankrekening van een ander gebeurt. Voor hetzelfde geld heeft de ondernemer met een geweldige Tesla elke maand veel moeite om deze Tesla af te betalen. Dat weet je niet, want jij ziet alleen maar de Tesla. Daarom adviseer ik je, om niet teveel te kijken naar wat een ander heeft en je meer te focussen op wat jij hebt. Kijk liever naar jouw maandelijkse winst en evalueer, hoe jij deze elke maand kunt verhogen. Dat levert je op lange termijn veel meer op. Nog belangrijker: focus je niet alleen op omzet maar vooral op winst. Want je kunt wel 10K per maand omzetten maar als je daar ook 10K aan (marketing)kosten voor moet maken heeft het uiteindelijk niets opgeleverd.

3: Wees je bewust van de lange termijn

Velen willen zo snel mogelijk rijk worden uit eigenbelang. Rekeningen moeten betaald worden of een dure vakantie staat op de wenslijst. Allemaal doelen die op korte termijn te realiseren zijn. Alleen is dit niet de juiste money mindset om te gaan ondernemen. Als je puur vanuit eigenbelang een bedrijf begint, zal dit bedrijf niet heel succesvol gaan worden. Jouw klanten komen namelijk naar je, omdat je een bepaalde waarde biedt. Wees jezelf heel bewust van deze waarde en zet je elke dag opnieuw voor jouw klant in. Dit gaat je op lange termijn veel meer opleveren. Denk daarnaast goed erover na, hoe je nog meer waarde kunt bieden in de toekomst. Met meer waarde, gaat er ook meer geld stromen. En niet te vergeten dat enthousiaste klanten jouw allerbeste ambassadeurs zijn!

4: Maak een vision board

Een ontzettend krachtige tool voor het realiseren van een sterke money mindset, is om een vision board te maken. Een vision board is een creatieve uiting van jouw ultieme ondernemersdroom. Door goed in beeld te brengen, wat je met jouw bedrijf wilt bereiken, zul je veel bewustere geldkeuzes gaan maken. De klant waar ik eerder over vertelde, droomt er bijvoorbeeld van, om een wereldwijd ‘persoonlijke groei’-platform voor hooggevoelige mensen te gaan realiseren. Als ze altijd voor 35€ per uur bleef werken, zou dit slechts bij een droom blijven, omdat ze simpelweg geen middelen zou hebben voor de realisatie. Een vision board hielp haar, om het zelfvertrouwen te ontwikkelen en meer geld te vragen voor haar diensten. En hierdoor kan ze uiteindelijk ook weer meer waarde bieden als ondernemer.

5: Zet realistische doelen

Hand in hand met de vorige tip, gaat het zetten van realistische doelen. Terwijl een visie vaak groots en onbereikbaar blijkt, kun je dit met het zetten van realistische doelen juist behapbaar maken. Dit is een spannend proces, want je houdt jezelf verantwoordelijk voor het behalen van deze doelen. Het is goed, om ambitieus te zijn, maar blijf ook realistisch. Probeer daarom elk kwartaal een nieuw omzetdoel (en winstdoel) te zetten en er concrete acties aan vast te hangen om dit te gaan realiseren. Het visualiseren van wat je echt nodig hebt, kan jouw money mindset een enorme boost geven!

Problemen met jouw money mindset?

Loop jij regelmatig tegen problemen op het gebied van geld aan? Wil jij gigantische stappen maken en jouw money mindset verbeteren? Op mijn blog en socials deel ik regelmatig tips voor een beter money mindset met je. Ik help je, om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen!

Heb jij een fantastische visie en een groot doel, maar lukt het je maar niet om dit om te zetten in een behapbaar winstplan waarmee je eindelijk echt resultaat gaat behalen? Of vind je het nog steeds lastig om je prijzen te bepalen of ben je benieuwd naar de winstkansen binnen jou bedrijf of waar je kan snijden in onnodige kosten zonder dat het ten koste gaat van jouw werkplezier? Benieuwd wat ik, als financieel groeicoach, voor jou kan betekenen?

Lees ook: Hoe bepaal ik mijn uurtarief als ZZP’er?

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?