Interview: Maarten Cox (founder Gecko Routes)

Maarten Cox (30 jaar) besloot in 2016 zijn baan op te zeggen bij het hedge fund waarvoor hij werkte en startte een backpackavontuur door Zuidoost-Azië. Tijdens dit avontuur dacht Maarten zijn idee uit om mensen te helpen met het plannen van routes in Zuidoost-Azië en zo startte hij Gecko Routes. Dé plek om al je routes te plannen van bestemming A naar bestemming B. Want reisblogs en ‘best things to do’ tips zijn er in overvloed, maar neem je de bus, de trein of het vliegtuig en wat is handig? Juist die informatie bleek missend te zijn en een gat in de markt.

Het begin

Nu (mei 2020) 3,5 jaar geleden stopte Maarten bij zijn baan als aandelen analist bij een Hedge fund in Amsterdam. De baan waar hij na het afronden van zijn master Finance aan de Tilburg University begon. Op dat moment voelde die baan als zijn droombaan. Het eerste halfjaar was ook leuk en leerzaam. Maar beetje bij beetje appte dit gevoel weg. Het was teveel op onderzoek gericht: je kon alleen oordelen en inschatten of een investeringsbeslissing winstgevend zou zijn, maar niet zelf beslissingen binnen de organisatie maken. Dit wakkerde de ondernemersdrang verder aan.

De ondernemersdrang was niet nieuw

‘De ondernemersdrang zat er altijd al in, in mijn studententijd startte ik een webshop met travelproducten’. Dit resulteerde in een studentenkamer met een voorraad aan GoPro camera’s en reistools. Deze webshop kostte ook veel tijd en stopte toen het werkende leven begon.

Combineer de ondernemersdrang met avontuur

Na het opzeggen van de baan bij het Hedge fund besloot Maarten dat het tijd was om zijn grote droom, het maken van een grote reis, in vervulling te laten gaan. Tijdens deze reis werd het vermoede van Maarten bevestigd: het kost enorm veel tijd om een trip te plannen naar een land/regio waar je nog nooit geweest bent.

Als je maar 4 weken vakantie hebt in het jaar, wil je deze optimaal benutten en geen tijd verliezen met het zoeken naar de goede reisroute terwijl je aan het reizen bent. Je wilt gewoon lekker kunnen genieten zonder zorgen’.

Van idee tot bedrijf

Maarten was vastberaden om nog veel meer reizigers te helpen in de zoektocht naar beste, snelste en goedkoopste route op reis. Met welk verdienmodel precies was nog niet uitgedacht. Het eerste bedrijfsidee was om een app met een planner te ontwikkelen. ‘Ik wilde leren programmeren, extra freelancers inhuren en geld ophalen voor een investering’.

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

Aangepast plan

Het liep anders. Hoewel er een prototype was van de tripplanner-app, was het plaatje voor Maarten nog niet compleet. Uit eigen ervaring kon Maarten nu beamen dat er veel informatie is over de bestemming, maar hoe kom je er en hoeveel kost dat? De informatievoorziening over routes is vaak oud en niet juist. Dit was het probleem dat hij eerst wilde oplossen en daarom besloot hij zich volledig te focussen op het route stuk: dat was echt nog heel erg onderbelicht.

Er werd een WordPress website gebouwd en wat begon met het uitwerken van één route werden in no time meer dan 50 routes voor Vietnam. Nu zijn er nu meer dan 400 routes in Azië beschikbaar en is de uitbereiding naar Zuid-Amerika in volle gang.

De sleutel tot succes

‘Het tijdig omschakelen van het idee om een app te ontwikkelen naar het richten op een niche, de routes, is misschien wel de beste beslissing geweest’. Door te focussen op een niche, hebben we ons binnen no-time kunnen onderscheiden in een vrij ‘volle’ reismarkt.

Ook het kiezen van een business in iets wat je écht leuk vindt’ helpt in de weg naar succes. Wat doe je vol plezier zonder dat je er iets voor terugkrijgt en waar vragen vrienden jouw hulp voor? ‘Ook al groeien we hard, in het eerste jaar is het veel bouwen en dan moet je het wel echt leuk vinden’. ‘Hetzelfde geldt voor nu tijdens de Coronatijd nu de reiswereld even stil ligt, je moet jezelf dan wel gemakkelijk kunnen blijven motiveren’.

Wanneer huur je een expert of freelancer in en wanneer doe je iets zelf?

‘Het inhuren van experts en freelancers heeft twee kanten’. Het meteen inhuren van een expert is vaak een shortcut, maar voor het oogsten van low-hanging fruit vaak te kostbaar. Het is juist belangrijk om van alles iets te willen weten en zelf inzicht te houden. ‘Maar weet ook wanneer je juist wél moet uitbesteden’. Het inschakelen van mijn eerste freelancer, een virtual assistant in de Philipijnen, de beste beslissing geweest. Voor haar echt een goed salaris en voor mij was dit de eerste stap om te kunnen schalen. ‘Geef jezelf een uurtarief en bedenk, wil je dit zelf doen of uitbesteden: wat is sneller en levert meer op’. Hier kun je al heel snel mee beginnen en moet je vooral durven. Veel internationale freelancers vind ik op het platform www.upwork.com.

Wat is je verdienmodel?

Het grootste verdienmodel achter Gecko Routes is affiliate marketing. ‘Ik begon Gecko Routes niet met het idee van affiliate marketing. Het begon puur om een oplossing te vinden voor de reizigers en het verdienmodel bleek affiliate marketing. Juist daarom is het zo belangrijk om te beginnen vanuit je passie’. In het verdienmodel van Affiliate marketing, is een goede autoriteit voor je website en SEO-strategie key. ‘Dit is ook de reden dat ik niet bespaar op freelancers, de kwaliteit moet gewoon goed zijn’.

Had ik maar… tips voor snelgroeiende ondernemers

Kies een niche en geloof vol in de potentie van je product. Zo durf je te investeren omdat je wéét dat het in de toekomst gaat opleveren’. Verder adviseer ik om groeiende ondernemers vroegtijdig te kunnen dealen met de bottleneck van overal de controle en kwaliteit in eigen handen willen houden. Dat is enorm tijdrovend om alles te willen checken. Hier moet je keuzes in durven maken.

Financiële tips voor startende ondernemers

Als je net start met ondernemen, maar wél echte groeiambities heb moet je daar meteen naar handelen. Ik had bijvoorbeeld veel eerder moeten beginnen met Moneybird of een ander boekhoudsysteem zodat je meteen een goed inzicht krijgt in je omzet en je kosten en je op basis daarvan beslissingen kunt maken.

Fast forward, what is next?

Dat Maarten met Gecko Routes nog veel ideeën heeft is duidelijk. Biedingen op zijn website accepteert hij nu dan niet. Voor komend jaar staat het verder uitbreiden met ‘thing to do destination guides’ voor Zuidoost Azië op de planning. Het team om verder te schrijven voor Centraal en Zuid Amerika is er klaar voor. Maar ook zijn de eerste plannen voor Afrika er al. ‘Ook wil ik nog steeds graag de app creëren om een tripplanner te maken. Ik zie nu steeds veel potentie in de app. Toch ben ik blij dat ik heb gewacht. Straks komt een veel beter moment om de app te ontwikkelen, nu ben ik nog bezig met het vergaren van alle data’.

En als je echt groots droomt?

Als ik echt groots droom zou ik willen uitbreiden met het opbouwen van Ecologies in het buitenland. Een eco-retrait bouwen van duurzame materialen en het ondersteunen van de lokale community is zijn droom. Waar Engelse les wordt gegeven of retraits met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het liefst in Indonesië.

Je kunt de reisroutes van Gecko Routes raadplegen op https://www.geckoroutes.com/.

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?