De essentiële elementen van een overtuigend pitch deck

Het belang van een overtuigend pitch deck kan niet genoeg benadrukt worden.

Of je nou een startup bent die op zoek is naar investeerders, of je een succesvol bedrijf hebt dat je wil verkopen – een goede pitch deck is een logische eerste stap!

In deze blogpost deel ik de essentiële elementen die je moet opnemen in je pitch deck om investeerders of potentiële kopers te overtuigen.

Ontdek hoe je met een goed doordacht pitch deck jouw bedrijf positief in de spotlight zet en de toekomstige potentie laat zien.

Lees verder om te ontdekken welke belangrijke elementen je niet mag missen en ontvang handige tips voor het creëren van een overtuigend pitch deck.

Dit ga je ontdekken:

Waarom is een pitch deck belangrijk?

Wanneer je investeerders voor je bedrijf zoekt of je bedrijf wil verkopen, is het altijd een slimme keuze om een pitch deck te maken.

Je moet de investeerder of koper ervan overtuigen dat jouw bedrijf een goede aankoop is door bijvoorbeeld in te zoomen op herhaalaankopen, omzetgroei en onbenutte mogelijkheden zoals nieuwe winkels of internationale markten.

Maar ook als het gaat om fundraising speelt het pitch deck een centrale rol.

Met behulp van het juiste pitch deck kun je investeerders effectief overtuigen.

Daarnaast helpt het je om hun interesse in jouw project of onderneming aan te wakkeren.

Het is essentieel om duidelijkheid te bieden over problemen die je oplost, hoe je dit doet en wat de potentiële marktkansen zijn.

Door deze aspecten op een heldere manier te presenteren vergroot jij je kansen op een succesvolle investering, verkoop of fundraising.

Ben je er klaar voor om te overtuigen?

Het doel van een pitch deck

Het doel van een pitch deck – ook weleens investor pitch genoemd – is om investeerders een heldere introductie te geven van het bedrijf en het product, en interesse en nieuwsgierigheid te creëren bij investeerders.

Daarnaast gebruik je je pitch deck om de unieke waardepropositie en concurrentievoordelen te presenteren.

Door deze elementen op een overtuigende manier te verwerken, is de kans groter dat je de investeerder of koper over de streep haalt.

Verhaal uit mijn klantenkring: De verkoop van een sieradenmerk

Ik neem je mee in een voorbeeld uit de praktijk. Mijn klanten Frederique en Lisa (fictieve namen, maar gebaseerd op ware gebeurtenissen) gingen onlangs aan de slag met het maken van een pitch deck.

Samen runnen ze een bloeiend sieradenmerk en hebben ze een ambitieus doel voor ogen: het verkopen van hun merk aan een gevestigd bedrijf in de sieraden- en lifestyle-branche.

Ze willen dat het merk kan groeien en gedijen met de juiste aandacht en investeringen, omdat ze naast dit merk ook nog een ander bedrijf beheren. In hun zoektocht naar een koper hebben ze een indrukwekkend pitch deck samengesteld dat hun bedrijf in de schijnwerpers zet.

In het pitch deck hebben Frederique en Lisa de huidige situatie van hun merk belicht, waaronder de doelgroep, het bereik, de verkoopcijfers en de media-aandacht. Maar ze gingen ook dieper in op het verdienmodel. Bijvoorbeeld door de brutowinstmarge per product te bespreken. Naast het presenteren van de huidige prestaties, lag de focus vooral op het onbenutte potentieel dat de investeerder kon benutten. Ze wilden dat de kopers het gevoel kreeg dat dit een waardevolle investering was.

Om dit te bereiken, zoomden ze in op het aantal herhaalaankopen door klanten. Door aan te tonen dat klanten regelmatig terugkwamen, creëerden ze het vertrouwen dat bestaande klanten nog veel toekomstige waarde vertegenwoordigen. Ze deelden ook de omzetgroei van de afgelopen jaren. Daarnaast illustreerden ze wat er zou gebeuren als die trend zou doorzetten. Ook brachten ze in kaart in hoeveel winkels hun producten momenteel werden verkocht en wat de waarde per winkel was. Dit wees op een doorlopende omzet als de samenwerking met deze winkels zou worden voortgezet. Ze benadrukten tevens de onbenutte potentie van winkels die nog beter bij hun merk zouden passen.

Wat opviel, was dat Frederique en Lisa talloze aanvragen van winkels hadden ontvangen waar ze nog niet op hadden gereageerd. Bovendien verkochten ze online ook naar andere landen, zoals Frankrijk, Engeland, Denemarken en Zweden. Hier lag nog veel potentieel in het B2B-kanaal, met name via winkels.

Hoe concreter ze de toekomstige waarde in financiële termen konden uitdrukken, hoe overtuigender het was. Ze dachten bijvoorbeeld aan de omzet per jaar vermenigvuldigd met het aantal winkels.

Het pitch deck van Frederique en Lisa vertelde een verhaal dat sprak tot de verbeelding. Het zette hun bedrijf in een positief daglicht en liet zien welke geweldige mogelijkheden er voor het merk lagen te wachten.

 

Op deze foto staat een sieraad, die mooi past bij het verhaal over de pitch deck van het sieradenmerk.

Wat zijn de essentiële elementen van een pitch deck?

Bij een goede pitch deck horen onder andere de probleemstelling en oplossing, marktkansen en potentie, verdienmodel en financiële gegevens, en toekomstige groeimogelijkheden.

In het pitch deck moet je de huidige situatie van je bedrijf presenteren, zoals doelgroep, bereik en verkoopcijfers.

Daarnaast is het essentieel om de potentiële investeerder een duidelijk beeld te geven van de onbenutte mogelijkheden in de toekomst, zoals herhaalaankopen van klanten en omzetgroei.

Ook kun je benadrukken hoeveel waarde er nog te behalen is uit bijvoorbeeld nieuwe winkels of internationale markten.

Probleemstelling en oplossing

Een essentieel onderdeel van een overtuigend pitch deck is het identificeren van het probleem en het bieden van een oplossing. Hierbij moet je de volgende elementen benadrukken:

  • Duidelijk in kaart brengen welk probleem jouw product of dienst oplost;
  • Laten zien hoe jouw product of dienst uniek is en zich onderscheidt van de concurrentie;
  • Overtuigen dat investeren in jouw bedrijf leidt tot significante voordelen.

Met deze aanpak zorg je ervoor dat investeerders direct begrijpen hoe waardevol jouw propositie is en worden ze gestimuleerd om verder te investeren.

Begin daarom altijd met het duidelijk beschrijven van het probleem. Vervolgens leg je uit hoe jouw innovatieve oplossing dit probleem effectief aanpakt, met concrete voorbeelden die laten zien wat de resultaten zijn.

Marktkansen en potentie

In het pitch deck is het essentieel om de investeerder de toekomstige groeimogelijkheden van je bedrijf te laten zien.

Dit kan onder andere door te benadrukken hoeveel herhaalaankopen klanten doen, de omzetgroei van de afgelopen jaren en potentiële uitbreiding naar nieuwe markten of verkoopkanalen.

Door deze onbenutte potentie in concrete bedragen uit te drukken, creëer je vertrouwen bij investeerders dat jouw bedrijf een goede investering is.

Voorbeeld: Frederique en Lisa uit de hierboven genoemde casus hebben veel aanvragen van winkels ontvangen die ze nog niet hebben opgevolgd. Daarnaast verkopen ze online ook naar landen als Frankrijk, Engeland, Denemarken en Zweden. Deze mogelijkheden bieden nog veel onbenutte potentie in termen van groei en winstgevendheid.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Gratis pitch deck template

maak zelf een krachtige pitchdeck

Download nu gratis mijn krachtige pitch deck template. Dit template bevat de belangrijkste onderdelen voor een goede pitch om de investeerder te overtuigen. Vul jouw eigen gegevens in in het format en design het gemakkelijk naar jouw eigen stijl.

Verdienmodel en financiële gegevens

Het verdienmodel van je pitch deck is essentieel om investeerders te overtuigen.

In mijn voorbeeld van Frederique en Lisa, het sieradenmerk, lichtten we niet alleen de huidige situatie toe, maar ook het verdienmodel met de brutowinstmarges per product.

Daarnaast lieten we de potentiële investeerder zien hoeveel waarde er nog onbenut was. Denk hierbij aan herhaalaankopen van klanten en omzetgroei in voorgaande jaren.

We benadrukten ook de mogelijkheden in zowel online verkoop naar andere landen als uitbreiding naar nieuwe winkels die bij het merk passen.

De financiële gegevens in je pitch deck zijn cruciaal voor succes.

Toekomstige groeimogelijkheden

Naast het tonen van de actuele omzet- en winstcijfers is het belangrijk om potentiële investeerders een beeld te geven van toekomstige groeimogelijkheden.

Denk aan aantallen herhaalaankopen, potentiële waarde per winkel en onbenutte marktpotentie zoals internationale B2B-verkoop via winkels.

Maar ook een prognose van toekomstige omzetcijfers op basis van de voorafgaande jaren kan een krachtige tool zijn om in je pitch deck te verwerken.

Hoe duidelijker je toekomstige waarde kunt quantificeren, hoe overtuigender je pitch wordt!

Hieronder vind je een lijst met toekomstige groeimogelijkheden die je in een pitch deck kan uitlichten:

1. Uitbreiding naar nieuwe markten: Benadruk de mogelijkheid om je product of dienst naar nieuwe geografische gebieden te brengen. Dit kan zowel nationaal als internationaal zijn, afhankelijk van de aard van je bedrijf.

2. Nieuwe verkoopkanalen: Benoem potentiële nieuwe verkoopkanalen die passen bij je product of dienst. Dit kan bijvoorbeeld een samenwerking zijn met bestaande winkels, online marktplaatsen of het opzetten van je eigen fysieke winkel.

3. Productuitbreiding: Geef voorbeelden van nieuwe producten of diensten die aansluiten bij de behoeften en wensen van je doelgroep. Dit kan zorgen voor een grotere klantenkring en meer omzet.

4. Verbetering van bestaande processen: Benoem de mogelijkheden om bestaande processen en systemen te verbeteren om efficiënter te werken, waardoor dit kan leiden tot kostenbesparingen en nóg hogere winstmarges.

5. Samenwerkingsmogelijkheden: Benoem samenwerkingsmogelijkheden met andere bedrijven of merken die complementair zijn aan jouw product of dienst. Dit kan leiden tot nieuwe marktkansen en bedrijfsgroei.

Tips voor een overtuigend pitch deck

Aan de slag met het maken van een pitch deck? Hieronder deel ik een aantal waardevolle tips voor een krachtige pitch deck met je:

Wees helder en beknopt

Formuleer een duidelijke elevator pitch: Maak je boodschap kort en krachtig, zodat investeerders direct begrijpen waar jouw bedrijf voor staat.

Vermijd technisch jargon en ingewikkelde termen: Zorg ervoor dat je taalgebruik voor iedereen toegankelijk is, zodat je boodschap helder overkomt.

Houd de tekst op elke slide kort en krachtig: Beperk je tot de essentiële informatie om de aandacht van investeerders vast te houden.

Presenteer visueel aantrekkelijke informatie

Werk met een visuele tool zoals bijvoorbeeld Powerpoint of Canva. Gebruik professionele afbeeldingen die je boodschap ondersteunen. Kies afbeeldingen die de aandacht trekken en de essentie van je pitch deck versterken.

Maak gebruik van infographics om complexe data te visualiseren. Presenteer statistieken en feiten op een visueel aantrekkelijke manier, zodat investeerders direct inzicht krijgen in belangrijke informatie.

Kies een consistent design met passende kleuren en lettertypes. Zorg ervoor dat het design van je pitch deck er professioneel uitziet door een samenhangend kleurenschema en leesbare lettertypes te gebruiken. Dit draagt bij aan de visuele aantrekkelijkheid van je presentatie.

Onderbouw je claims met data en feiten

Verwijs naar marktonderzoek of statistieken die jouw product ondersteunen. Op basis van recent onderzoek blijkt dat de vraag naar fysieke producten in de markt stijgt, waardoor er een groeipotentieel ontstaat voor merkeigenaren.

Toon succesvolle case studies of referenties van tevreden klanten.

Focus op de unique selling points

Identificeer wat jouw product uniek maakt in vergelijking met concurrentie. Toon hoe jouw product het probleem van de doelgroep oplost. Licht toe waarom mensen juist voor jou moeten kiezen.

Zorg voor een sterke afsluiting

Eindig met een gedenkwaardige oproep tot actie die aanzet tot verdere stappen.

Gebruik belangrijke punten uit eerdere dia’s om opnieuw impact te maken.

Bied mogelijkheden aan voor verdere contacten, zodat geïnteresseerden gemakkelijk met je in contact kunnen komen.

Succes met het maken van je pitch deck!

Een goed pitch deck is essentieel om investeerders of potentiële kopers te overtuigen van de waarde en potentie van jouw merk.

Door gebruik te maken van een duidelijke pitch deck, begrijpelijke taal, visueel aantrekkelijke informatie en onderbouwde claims, kun je de aandacht van investeerders vasthouden en hen enthousiasmeren voor jouw merk.

Het is belangrijk om te focussen op de unique selling points van je product en een sterke afsluiting te bieden die aanzet tot verdere stappen.

Als je gelijk aan de slag wil gaan met het maken van een pitch deck, heb ik goed nieuws voor je:

Ik heb namelijk een hele toffe pitch deck template voor je ontwikkeld, waarmee je in een handomdraai zelf een krachtige pitch deck kan maken.

Je kan de template hier gratis aanvragen.

 

Pitch deck serie

Je hebt net deel 1 uit de blog-serie 'Pitch deck' gelezen. In 6 blogs duiken we in diepte in op alles wat je moet weten rondom het maken van een pitch deck.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Gratis pitch deck template

maak zelf een krachtige pitchdeck

Download nu gratis mijn krachtige pitch deck template. Dit template bevat de belangrijkste onderdelen voor een goede pitch om de investeerder te overtuigen. Vul jouw eigen gegevens in in het format en design het gemakkelijk naar jouw eigen stijl.

Je eerste stappen naar financieel inzicht
Wil je in no-time meer financieel inzicht?

In mijn gratis masterclass: ‘In 5 stappen meer financieel inzicht en winst voor jouw merk’ geef ik je praktische tips om grip te krijgen op je cijfers. Deze masterclass is voor ondernemers met een fysiek product en een omzet <20.000 euro per maand die eindelijk eens echt lekker willen gaan verdienen.