10 tips om een btw boete te voorkomen

Voorkomen van een boete omzetbelasting

Btw boetes staan wat mij betreft vrij hoog op het ‘dit is nou écht zonde van het geld’ lijstje. Toch misten afgelopen kwartaal  bijna 65.000 ondernemers de deadline om hun btw-aangifte en de bijbehorende betaling te doen. Voorkom een btw boete met deze 10 tips

1: Doe altijd aangifte

Als startende onderneming (na inschrijving bij de KvK) krijg jij van de belastingdienst jouw 1e btw-aangifte vanzelf toegestuurd. Vul dit aangifteformulier altijd in, ook als je nog geen omzet hebt gemaakt. Als je geen aangifte doet riskeer je namelijk een naheffingsaanslag over het bedrag wat de fiscus zelf inschat over een geschat omzetbedrag én je riskeert een boete.

2: Bewaar je inloggegevens

Bewaar je inloggegevens in de kluis, boven je bed of gewoon in je (digitale) administratiemap. Het ‘oeps, waar zijn mijn inlogcodes ook alweer’ kan je een dure btw boete opleveren. Nieuwe inloggegevens aanvragen kan namelijk soms wel tot 2 weken duren.

3: Houd je administratie bij

Als ondernemer ben je verplicht een goede administratie op te zetten en bij te houden. Voor de btw moet je administratie tenminste het volgende bevatten:

  • Facturen die je verstuurt
  • Facturen die je moet betalen
  • Uitgaven
  • Ontvangsten
  • Privégebruik van goederen en diensten (als je privé gebruik maakt van goederen en diensten van je onderneming)
  • Verschillende btw tarieven

Niet alleen verplicht voor de belastingdienst om bij te houden. Vooral méér dan handig om je btw-aangifte überhaupt in te kunnen vullen.

4: Ken de deadlines btw aangifte

Het merendeel van de ZZP’ers moet de btw aangifte per kwartaal doen. Als je per kwartaal btw aangifte doet dan moet de aangifte EN de betaling uiterlijk de laatste dag van de eerste maand na afloop van het kwartaal door de belastingdienst zijn ontvangen. Volg jij het nog? Het derde kwartaal duurt tot en met 30 September. Je aangifte moet dan uiterlijk op 31 oktober binnen zijn.

Doe je per maand aangifte? Dan moeten de aangifte EN de betaling uiterlijk de laatste dag van de volgende maand ontvangen zijn. De  aangifte over de maand september moet dus uiterlijk op 31 oktober bij de belastingdienst binnen zijn.

Doe je per jaar aangifte? Dan moet de aangifte uiterlijk op 31 maart van het jaar daarna binnen zijn.

Wil je exact per tijdvak weten wat de deadline is? Kijk op het overzicht van de belastingdienst.

5: Onderstreep de deadlines driedubbel dik in je agenda

Vergeet geen deadlines en markeer, onderstreep en zet ze met hoofdletters in je agenda. Zet de deadline voor jezelf een paar dagen vóór de echte deadline. Zo voorkom je stress bezwijkende momenten, klamme handen en ruzie met je naasten op de dag zelf mocht het systeem vastlopen of je er even niet uitkomen. Let er ook op dat als de uiterlijke deadline dag in het weekend of op een feestdag valt sommige banken langer nodig hebben om je betaling te verwerken. Mis nooit meer een deadline en voorkom een omzetbelasting boete.

6: Btw alert-app

Nooit meer je btw-aangifte vergeten? Download de btw-alert app.  Deze app houdt je op de hoogte van de uiterlijke datum van de btw-aangifte.

7: Controleer je belastingaangifte

Dit kun je in eerste instantie prima zelf doen. Vul het in, leg het even weg, en bekijk het nogmaals. Klinkt zo logisch, maar een foutje is zo gemaakt. Een andere (goedkope) optie is om de belastingaangifte te laten controleren door een andere zzp’er. Controleer elkaars aangifte. Ben je echt het spoor bijster? Genoeg boekhouders en administratiekantoren die je willen helpen.

8: Voorkom (dubbele) btw boetes

Dat je een boete kunt voorkomen door op tijd je aangifte in te dienen weet je nu waarschijnlijk wel. De eerste keer dat je de aangifte vergeet kun je gebruik maken van de coulancetermijn van zeven dagen van de belastingdienst. Je krijgt dan wel een verzuimmelding. Ben je nog een keer te laat? Dan kun je een aangifteverzuimboete van 65 euro verwachten. Boete binnen? Ren naar je computer, vul het in en betaal. Als je vervolgens namelijk weer te laat betaalt dan brengt de belastingdienst een boete in rekening van  3% van de af te dragen btw met een minimum van 50 euro en een maximum van 5.278 euro (in 2019).

9: Kleine ondernemingsregeling

Als kleine onderneming kun je besparen op de btw, als je aanspraak kunt maken op de kleineondernemingsregeling (KOR).  Je kunt gebruik maken van de kleineondernemingsregeling tot een omzetbedrag van 20.000 euro op jaarbasis. De KOR is vooral interessant als je veel particuliere klanten hebt.

10: Dubbel btw-tarief

Sommige sectoren hebben te maken met een ‘dubbel-btw-tarief’. Geen zorgen, je hoeft niet dubbel te betalen. Werk jij bijvoorbeeld als je een kapper dan valt het knippen en het aanbrengen van haarextensies onder het 9% tarief. De gebruikte materialen, zoals de extensies, vallen onder het 21% tarief. Wees dus op de hoogte van de btw tarieven in jouw branche.

btw boete
btw boete
btw boete

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?