4 ondernemerslessen van de escape room

Regelmatig ontdek ik parallellen tussen het dagelijkse leven en het ondernemerschap. In allerlei situaties zitten er wijsheden die je mee kan nemen in je ondernemersreis. Zo vond ik ook tijdens een vriendinnenuitje in de escape room 4 wijze ondernemerslessen. Benieuwd welke lessen dit zijn? Lees dan verder!

#1 Als je een tool minder hebt is het niet onmogelijk, je moet alleen wat creatiever zijn

Eerlijk is eerlijk. Wij Nederlanders houden van zeuren. Ook zakelijk zie ik regelmatig talloze belemmerende overtuigingen langskomen:

‘Ja, maar in mijn branche is geen geld te verdienen’.
‘Ja, maar ik ben gewoon niet zo goed met cijfers’.
‘Ja, maar ik kan deze prijzen niet vragen’.
‘Ja, maar de concurrent is goedkoper’.
‘Ja, maar ik kan niet met een plan werken’.
‘Ja, maar mijn prijzen staan vast’.

Klinkt dit herkenbaar? Soms zit er waarheid in onze uitdagingen, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om een doelstelling te behalen. Je moet gewoon creatiever worden als ondernemer.

Stel je prijzen staan vast. Geen enkel probleem. Je hebt gewoon 1 tool minder in het bouwen van een winstgevend bedrijf. Je zult veel meer moeten kijken naar wat je dan inkoopt. Welke producten kun je wel en niet opnemen in jouw assortiment? Welke producten met een relatief lage winstmarge zijn veel meer een middel om andere producten te verkopen (het doel)?

In de escape room hadden we een sleutel niet, maar dit was geen enkel probleem. De andere sleutels werden gewoon wat belangrijker. Kijk naar de middelen die je wel hebt en zet deze creatief in om je doelstellingen te behalen.

Lees ook: Meer omzet maken met je webshop: 4 winstgevende opties

Schrijf je in voor mijn masterclass

In 5 stappen naar meer financieel inzicht in je merk

Doe mee met mijn gratis masterclass en ontdek welke stappen er gegarandeerd voor gaan zorgen dat jij binnen no-time meer financieel inzicht krijgt, een winstgevender merk bouwt en meer financiële rust ervaart.

Op naar meer winst en eindelijk een fijn salaris.

#2 Samenwerken is key

Daar sta je dan met 6 meiden in een escape room. Als we allemaal als een kip zonder kop zouden gaan hollen en doen werd het nooit wat. De koppen bij elkaar steken en een plan maken, dáár begint het mee. Dat is een van de ondernemerslessen die ik uit de escape room heb meegenomen.

Het maken van een plan is cruciaal in je business, óók als je alleen bent. Want de inkoper in jou wil ALLES hebben. De privépersoon in je wil vooral een salaris. Jouw esthetische persoonlijkheid wil vooral een mooie branding.

Ho-stop-ho, iedereen heeft een belang en draagt wat bij. Maar al deze delen moeten samenwerken in één plan. Je hebt immers maar 1 business.

Als je op dit moment het gevoel hebt dat je als een kip zonder kop je business runt, is het dus verstandig om een moment te pauzeren en inventariseren. Waar steek je op dit moment je tijd in en hoe helpen de diverse processen je om je zakelijke doelen te bereiken? Werken de processen op een logische wijze samen? Zijn er activiteiten die eigenlijk niet bijdragen aan de doelstellingen die je wilt behalen? Wees kritisch en niet bang om bepaalde taken die niets voor je bedrijf doen te schrappen.

In deze afbeelding zijn er 9 post-its en dit laat de ondernemerlessen uit de escape room op mooie wijze zien en hoe belangrijk het is om te pauzeren en reflecteren.

#3 Afstand nemen

De derde ondernemersles uit de escape room heeft te maken met afstand nemen. Op een gegeven moment zaten we eventjes vast. We zagen het niet meer en snapten de aanwijzing niet. De oplossing? Rust.

We gingen nogmaals rustig de aanwijzing lezen en ‘stapten even uit het spel’. Zodoende kregen we de helicopter view en tadaa… we wisten het weer!

Hoe vaak doe jij dit in jouw business? Wanneer was de laatste keer dat jij een rustmoment pakte en met nieuwe energie naar je bedrijf keek? Het is niet voor niets dat veel ondernemers tijdens of vlak na een vakantie nieuwe innovatieve ideeën voor hun bedrijf krijgen. Er zit ontzettend veel kracht in dat rustmoment.

Probeer tijdens of vlak na je rustmoment net als externe derden naar je bedrijf te kijken en vanuit daar het puzzelstukje naar winstgevende groei te vinden.

#4 Als er een doel is ga je harder

Deze ondernemersles uit de escape room spreekt eigenlijk voor zich. Er stond een klok in het midden die aftelde hoeveel minuten er nog over waren. Het grote doel? Binnen 60 minuten ontsnappen uit de escape room. Ik durf te wedden dat als we 120 minuten hadden, we er twee keer zo lang over hadden gedaan.

Het stellen van een doel dat jou uitdaagt en stretcht zonder dat je bezwijkt, dát gaat je helpen naar meer winst. Als je nog geen concrete doelen voor je bedrijf hebt gesteld, duik dus achter je ’tekentafel’ en zet doelen die je uitdagen. Doelen waar je enthousiast van wordt en die een tikkeltje spannend voelen. Durf uit je comfort zone te stappen en nieuwe dingen te proberen.

Neem de ondernemerslessen uit de escape room mee in je business

Na het lezen van deze 4 ondernemerslessen uit de escape room wil ik je uitdagen om een moment te reflecteren over deze vragen: Hoe zit jij in je business? Heb je soms het idee dat jouw business een grote escape room is waar je maar wat aanmoddert? Of heb jij een duidelijk (financieel) doel? Een strategie? Een plan? Kijk je naar jouw business als externe derden zodat je pijlsnel de kansen ziet? Kan je hierin nog wel wat hulp gebruiken? I got your back!

Schrijf je nu in voor de gratis winstweek! In 4 dagen gaan wij samen aan de slag voor meer financieel inzicht, structuur én winst. Het is een gratis challenge, met dagelijks een live training van 45 minuten en een werkboek.

Speciaal voor creatieve makers, webshops, fysieke winkels en andere ondernemers met fysieke producten.

Ontdek hier meer over de gratis winstweek.

Ontdek wat je moet doen en laten om meer winst over te houden

Download nu tijdelijk gratis de rekentool voor ambitieuze merk eigenaren, creatieve makers en webshopondernemers. Minder geschikt voor voor dienstverleners. Inzicht is namelijk de ultieme basis voor een winstgevender, groeiend en leuker bedrijf. En je hebt geen Excelkennis nodig, dus wat houd je nog tegen?