De meeste adviezen die ik aan al mijn klanten geef zijn soms behoorlijk saai…
Of in ieder geval. Dat dacht ik zelf altijd. Het resultaten van financiële adviezen kan verbluffend zijn. Het advies zelf best saai.
Toch blijkt de werkelijkheid anders. Laatst deed ik namelijk een onderzoek onder mijn huidige klanten. Wat waarderen ze nou zo in de samenwerking? De conclusie? Ik bleek vrij goed te scoren op de “out-of-the-box business ideeën” over hoe je je omzet kan verhogen en meer klanten kan werven. Een soort van ‘extra van de zaak’ wat ik nooit kan laten als ik eenmaal echt in een bedrijf ben gedoken.
Maar terug naar de saaie adviezen. Veel financiële adviezen die ik geef zijn saai. Weet je wat het is? We willen allemaal snel. Snel groeien. Snel meer winst. Snel succes. Herkenbaar? Maar financieel sterk ondernemen is een consistentie verandering, en die bereik je niet in 1 dag. Dat is een utopie.
Winstgevend groeien en instantly weten hoe jouw bedrijf ervoor staat, behaal je door routine en consistent je cijfers analyseren en daarop blijven sturen. En tja, dat advies klinkt saai. Maar de resultaten van een financiële routine en sturen op cijfers zijn:
- Betere marges
- Meer winst
- Meer geld om te investeren in groei
- Nog meer klanten en meer impact (zonder meteen heel veel meer uur te hoeven draaien)
Alles behalve. Als dit resultaat voor jou klinkt als muziek in de oren, maar vooral nog heel ver weg, dan heb je waarschijnlijk nog geen financieel inzicht en goede financiële routine. Tja, aan de “Sell them what they want, give them what I need.” doe ik even niet.
Maar wat zijn nou de redenen dat jij nog geen financieel inzicht hebt en een een routine waardoor jij altijd weet hoe je ervoor staat en winst je niet meer per ongeluk overkomt?
Reden 1: Je mist de tools en het support voor een financiële routine
Wat doe jij als je een nieuwe sport wil leren of als je ineens bedenkt dat je graag wil leren schilderen? Juist ja. Je gaat op les, huurt een trainer in, kijkt tutorials of omringt je in ieder geval met gelijkgestemden die dit ook willen leren. Is het dan niet een tikkeltje overmoedig om ineens van de een op de andere dag te denken dat je een finance master bent zonder daar support voor in te schakelen of in ieder geval wat tools om je hierbij te helpen? En nee, ik zeg zeker niet dat je een hele financiële studie moet gaan volgen.
Reden 2: Je neemt je besluiten niet serieus
Nieuw gedrag aanleren gaat niet over 1 nacht ijs. Als jij winstgevender wil ondernemen en meer inzicht in je cijfers wil moet je dit besluit serieus nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een gedragsverandering vaak 100 dagen kost. En jij denkt het in 1 middag voor elkaar te krijgen?
Reden 3: Je hebt geen geduld
Het aanleren van een nieuwe skill kost tijd. Dus als jij veel te snel wilt, en geen geduld hebt, kan dat de reden zijn dat je nog geen grip hebt op je cijfers.
Reden 4: Je schuift het af
Onder de noemer “Oh ja ik heb een boekhouder en hij of zij doet mijn boekhouding en belastingaangifte.” En begrijp me niet verkeerd. Ik ben eigenlijk best een groot voorstander van het uitbesteden van je boekhouding en belastingaangiftes. Dan weet je zeker dat het volgens de regels gaat en er geen fouten insluipen. Daarnaast kan het een bijkomend voordeel zijn dat een boekhouder je gedeeltelijk achter de broek aan zit dat je echt alle bonnen moet sturen voor de btw-aangifte.
Maar, er is één grote maar. Het uitbesteden van jouw boekhouding is echt compleet iets anders dan het uitbesteden van ‘financieel sterk ondernemerschap’, zoals ik dat altijd noem. Je mag en kan er niet vanuit gaan, omdat het simpelweg in 99% van de gevallen gewoon niet gebeurt, dat de boekhouder de grip houdt op jouw cijfers. Dat de boekhouder je actief gaat vertellen, gedurende het jaar (en niet na afloop van het jaar), als er niets meer te sturen valt, dat je eigenlijk helemaal niet zo’n financieel gezond en winstgevend bedrijf aan het bouwen bent.
Het is een beetje zoals, ah ok maar ik heb nu een personal trainer ingehuurd, nu zal ik wel fit worden. Nee je moet het echt zelf doen. Mijn eigen coach zegt altijd: “Je moet de chauffeur zijn in jouw eigen bedrijf, en niet een passagier. Aan het roer blijven staan en het dus niet afschuiven.”
Oh en dit betekent overigens niet dat je het als chauffeur van jouw bedrijf wat makkelijker mag maken. Zie het als wat extra zijspiegels. Makkelijke templates waardoor je meer inzicht hebt. Iemand die een stok achter de deur is en zegt: “Ah je moet wel echt je spiegels checken voordat je door de bocht gaat.” Dan je het op een gegeven moment wel zelf, want jij blijft de chauffeur.
Reden 5: Je bent geen goede leerling
Dus schuif het niet af maar wees een goede leerling. Stel vragen, oefen en ga ervoor. Stel kritische vragen, en als je het niet begrijpt: stel de vragen dan gewoon nog een keer opnieuw.
Reden 6: Je hebt geen financiële routine
Je besluit serieus nemen en echt financieel sterk groeien wordt een stuk makkelijker met een goede financiële routine. Routine is onmisbaar voor meer rust in je hoofd en gezonde financiële gewoontes. De kunst is dus om een routine te programmeren die financieel succes onvermijdelijk maakt. Want uiteindelijk zijn het de constante routines die bepalen of je succesvol zal zijn, en niet de vluchtige momenten waarop je even super gemotiveerd bent.
In het creëren van een financiële routine mag je kleine stapjes nemen. Niemand is binnen 1 dag van ‘nooit naar zijn cijfers kijken en pas een half jaar later er achter komen of er eigenlijk winst of verlies is gemaakt’ naar ‘elke dag instantly weten hoe de exacte cijfers er bij staan en daar beslissingen op nemen’ gegaan.
Reden 7: Je houdt je vast aan de financiële routine van iemand anders
Ja, een financiële routine dus. Maar dan wel eentje die past bij jou en die jij moeiteloos wilt, gaat en kan volhouden. Het stellen van financiële doelen, het maken van een plan en het echt kijken naar je cijfers mag je helemaal op jouw manier doen.
- Je hoeft geen 10K om te zetten omdat iedereen dat wil.
- Je hoeft niet elke maand je omzet te verdubbelen.
- Je hoeft niet te investeren in een coach als jij liever investeert in het uitbesteden aan een expert.
- Je hoeft niet elke vrijdag je administratie bij te werken als jij het liever op zondag in je pyjama doet.
- Je hoeft niet een bepaald boekhoudprogramma te gebruiken.
Je moet vooral een routine creëren die volledig bij jou past. Oh, en als je me nu gaat vertellen dat jouw routine er eentje is van ‘ik stop alle facturen in een schoenendoos en kijk er nooit meer naar’…
Reden 8: Je maakt het onnodig complex
Je hoeft niet elke euro te snappen. Je moet de grote lijnen weten.
Reden 9: Je hebt een mentale blokkade op cijfers zitten
De redenen om niet echt naar je cijfers te kijken zijn eindeloos. Soms zijn het blokkades. Soms zijn het smoesjes die we onszelf wijs maken. Een paar voorbeelden:
- “Ik kan mijn cijfers alleen begrijpen als ik een financiële achtergrond heb.”
- “Ik heb geen tijd om naar mijn cijfers te kijken, ik ben al zo druk.”
- “Naar mijn cijfers kijken heeft alleen zin als ik er echt een hele dag de tijd voor heb.”
- “Ik ben bang om naar mijn cijfers te kijken en er achter te komen dat ik eigenlijk geen financieel gezond bedrijf aan het bouwen ben.”
- “Ik vind veel andere dingen leuker. Daarom maak ik geen tijd voor om naar mijn cijfers te kijken”.
- “Ik vind geld niet zo belangrijk.” (En ondertussen wel balen dat iedereen aan jouw bedrijf lijkt te verdienen behalve jijzelf. En ga eens na wat voor mooie impact jij kan maken met geld en hoeveel mensen je daarmee kan helpen.)