Besparen als startende ondernemer? 10 tips voor barteren

Je bent gestart met jouw onderneming. Je wil mooie foto’s voor op jouw website, überhaupt een goedwerkende website en als je dan toch bezig bent ook meteen een SEO cursus. Klinkt als een vliegende start, maar wie gaat dat betalen? Misschien ben jij nét die ene ondernemer, maar meestal ontbijt je in de eerste maanden als ondernemer nog niet met oesters en champagne. Wil je toch investeren? Dan is barteren dé oplossing voor jou. Barteren, klinkt hip, is eigenlijk al eeuwenoud. Barteren is niets anders dan ruilhandel. Ik geef jou dit en in ruil daarvoor krijg ik dat. Toch heeft de belastingdienst wel een paar regels gesteld aan dit barteren. In deze blog deel ik 10 tips om een goede barterdeal te sluiten én hoe je dit vervolgens administratief en in je belastingaangifte moet verwerken.

Stap 1: Sluit de barterdeal.

1: De brutalen hebben de halve wereld.

Plaats een berichtje op Instagram, facebook, twitter of elk ander social media platform. Vraag waar je naar opzoek bent en wat jij kan bieden. Maak werk van de ‘misschien kunnen we ooit wat voor elkaar betekenen’ bij netwerkborrels. Al je specifiek opzoek bent naar bijvoorbeeld mooie foto’s, plaatst eens een berichtje in een specifieke facebookgroep zoals ‘fotograafgezocht’. Met barteren bouw je dus meteen aan je netwerk: win-winsituatie.

2: Barter ongeveer tegen dezelfde waarde.

Dus als je iets aanbied voor ongeveer 500 euro, zorg dat je die waarde er ook ongeveer voor terugkrijgt.

3: Behandel de barter als elke andere zakelijke transactie.

Voorkom van ruilen komt huilen. Check de partij waarmee je gaat barteren, zet afspraken op papier, stuur je algemene voorwaarden mee en stuur een factuur.

4: Lift mee op andermans succes.

Veel ondernemers behoren tot de ‘ik kan alles zelf’ type mensen. Laat los, laat het gaan. Een voorbeeld. Jij hebt net een (web)shop gelanceerd met duurzame thee en koffie. Een andere ondernemer is net begonnen met een (web)shop met chocolade, koekjes en meer. Sluit een deal! Jullie gaan 1000 (of meer – denk groot) chocolade samples barteren tegen 1000 thee samples. Bij elke bestelling die bij jouw thee & koffie webshop wordt geplaats voeg je een kleine chocolade sample en een flyer toe en de tegenpartij doet het omgekeerde met een van jouw thee samples. Zo kun je profiteren van elkaars succes en samen meer klanten krijgen. Speltip: vertrouw in samenwerken maar ga ook terug naar tip 3 en zet de afspraken duidelijk op papier

5: Begin klein, eindig groot.

Wist je dat de belastingdienst geen maximumbedrag heeft tot waar je mag barteren? En wist je dat ook grote bedrijven zoals de Telegraaf, Heineken en Unilever gewoon barteren?

Stap 2: De barterdeal is gesloten. Wat nu?

Leuk die barterdeal, maar hoe verwerk je dit in de administratie? Laten we voorop stellen dat de Belastingdienst ook transacties in natura (barterdeals dus) bij de administratie vindt horen.

6: Stuur altijd een factuur.

Je stuurt altijd een factuur (inclusief btw) voor de waarde van de deal. Deze waarde spreek je van te voren eerst met elkaar af. Het maakt dus niet uit dat jouw gestuurde factuur niet wordt betaald en jij de ontvangen factuur niet betaald. Een barterdeal bestaat dus altijd uit minstens twee facturen. Een verkoopfactuur (de factuur die jij stuurt) en de inkoopfactuur (de factuur die je ontvangt). Ook het btw% op de barterfactuur is hetzelfde als in het normale economisch verkeer. Dus zou je de producten aan een onbekende tegen 21% btw verkopen dan is dit btw% ook nu van toepassing.

7: Factureer tegen de waarde economisch verkeer.

De waarde op de factuur moet de waarde zijn die je ook zou vragen van elke andere klant die wel in geld betaald. Je mag dit bedrag dus niet verhogen of verlagen. Om het enigszins overzichtelijk te houden raad ik je aan om te barteren tegen ongeveer dezelfde waarde. Theoretisch is het natuurlijk wel mogelijk om slechts een gedeelte te barteren en een gedeelte te (laten) betalen.

8: Barteren is je btw-aangifte.

Ben je btw plichtig? Dan moet je de btw op de verkoopfactuur afdragen en kun je de btw op de inkoopfactuur aftrekken. Exact hetzelfde als bij normale verkoop en inkoopfacturen.

9: Barteren in je aangifte inkomstenbelasting.

Alle barterfacturen, zowel inkoop als verkoopfacturen, neem je mee in je aangifte inkomstenbelasting. Dit is natuurlijk alleen van toepassing als je wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

barterfactuur

Ik hoor je denken. De belastingdienst kan me wel verplichten om facturen te sturen, maar betaal ik niet veel minder belasting als ik geen facturen stuur? Geen stress, je betaalt evenveel belasting mét een factuur. Kijk maar mee in bovenstaand voorbeeld. Omdat zowel je opbrengsten en inkoopkosten dus voor het zelfde bedrag omhoog gaan, blijft je saldo winst- en verliesrekening (waarover je inkomstenbelasting wordt berekend) hetzelfde. Geen reden om geen facturen te sturen dus.

10: Barteren met een boekhoudsysteem.

Maak jij gebruik van een boekhoudsysteem? Dan boek je de verkoopfactuur en inkoopfactuur op de standaard manier (ligt een beetje aan je boekhoudpakket, maar meestal onder ‘factuur ontvangen’ en ‘factuur verstuurd’). Vervolgens komt er natuurlijk geen geld binnen en er gaat ook geen geld uit. De verkoopfactuur boek je daarom af tegen je crediteur (van wie je een product/dienst hebt ontvangen). De inkoopfactuur boek je af tegen je debiteuren (aan wie je hebt geleverd). Met andere woorden, je streept de inkoopfactuur en de verkoopfactuur tegen elkaar weg.

Heb jij al weleens een barterdeal gesloten of wat zou jij graag barteren? Ik ben benieuwd!

barteren zzp
Je eerste stappen naar financieel inzicht
Wil je in no-time meer financieel inzicht?

In mijn gratis masterclass: ‘In 5 stappen meer financieel inzicht en winst voor jouw merk’ geef ik je praktische tips om grip te krijgen op je cijfers. Deze masterclass is voor ondernemers met een fysiek product en een omzet <20.000 euro per maand die eindelijk eens echt lekker willen gaan verdienen.